Majoretteketet: heimwee naar botjes en batons
L aplan is de overkoepelende naam voor alle educatieve en creatieve activiteiten van professionele en niet-professionele kunstenaars binnen de muren van De Markten. Op zaterdag 27 juni zijn in en om het gemeenschapscentrum de hele dag door presentaties en kennismakingssessies te zien van alle aangesloten gezelschappen en cursisten uit alle disciplines. De feestelijkheden worden geopend en ook weer afgesloten door een van de succesverhalen van Laplan: Majoretteketet.
Majoretteketet, dat zijn vijftien majoretten en één majoor (gerekruteerd tijdens een zatte fuif, maar met overtuiging gebleven). Allemaal dertigers of daaromtrent, die zich in november 2008 inschreven voor de cursus die ze lang geleden al hadden willen volgen.
Hier zijn meisjesdromen in vervulling gegaan, bevestigt Lore van den Brempt, die als danslerares het zaakje opzette. "Majoretteketet is ontstaan uit liefde en heimwee. De liefde die meisjes behalve voor ballerina's, feeën en prinsessen ook voor majorettes hebben. En de heimwee naar vroeger, toen we dit allemaal al wilden doen, maar niet mochten of niet konden omdat er geen majorettegroep in de buurt was. Nu kunnen we onze kinderdroom toch nog realiseren, met een stevige knipoog dan wel."
Majoretteketet is dus echt van nul begonnen, want niemand van hen is ooit majorette geweest, ook Van den Brempt zelf niet. "Tot nu toe hebben we altijd gewerkt vanuit het beeld dat wij van de majorettes hadden. We nemen alle klassieke elementen over, maar we spelen ermee. Er zit humor in, maar het moet mooi zijn om naar te kijken. Na zo'n zeven sessies zijn we voor het eerst met een choreografietje naar buiten gekomen, en sindsdien is de bal gigantisch aan het rollen gegaan. We hebben nu wekelijks optredens en moeten zelfs aanvragen weigeren. Zoiets hadden we natuurlijk nooit verwacht, en het is nog maar de vraag of we dit allemaal wel echt willen. Binnenkort gaan we eens samen zitten om te kijken hoeveel van onze vrije tijd we hierin willen steken."
Poepke
Ondertussen blijft Majoretteketet wel oefenen. Eerste doelstelling is een echte choreografie met de baton. Dat is de typische majorettestok die, om er snel mee te kunnen draaien, een licht en een zwaar uiteinde heeft. In het Majoretteketet-jargon heten die uiteinden respectievelijk het kopke en het poepke. "Om die routines met de stok te leren is het wel even doorbijten," verzekert Van den Brempt. "Wat de echte majoretten daarmee kunnen, is te vergelijken met ritmische acrobatie. Daarom zijn we nu ook in de leer gegaan bij Les Mignonettes, de echte majoretten van de Marollen. Bij hen zitten verschillende generaties, talen en culturen samen, en veel van die meisjes waren al majorette toen ze nog in de buik van hun moeder zaten."
Met een gezamenlijke choreografie sluiten Les Mignonettes en Majoretteketet zaterdag om zes uur de feestelijkheden van Laplan af. De opening om elf uur 's morgens neemt Majoretteketet voor haar rekening samen met haar vaste fanfare Les Fanfoireux. Dat zijn professionele muzikanten die probleemloos kunnen spelen wat de majorettes in hun hoofd of op cd hebben. Ze vallen op door hun sjofele outfit, die enigszins contrasteert met het nette kostuum dat de majoretten voor zichzelf hebben ontworpen. Van den Brempt: "Toevallig zit er ook een costumière in onze groep, bij wie we onze ideeën kwijt konden. We zijn vertrokken van een redelijk sober ontwerp, om daarna dan nog wat verder te kunnen experimenteren. Essentieel voor een majorettekostuum zijn de botten, de rok, de stok en het hoofddeksel. Wat er nu onlangs is bij gekomen, zijn onze sexy rode jarenvijftigonderbroeken." Die krijgt u zaterdag dus in première te zien.
Laplan werd twee jaar geleden het label voor alle activiteiten in het gemeenschapscentrum De Markten die met 'actieve kunstbeleving' te maken hebben. De cursussen in disciplines als dans, theater, fotografie, tekenen en muziek worden gegeven door professionals. Uit een aantal daarvan zijn ondertussen vaste productiegroepen ontstaan, zoals het improvisatiegezelschap Borrris, het theatergezelschap D°eFFeKt of de fanfare Café Marché.
Zaterdag wordt op het binnenpleintje en in verschillende zalen van De Markten een overzicht gegeven van alle artistieke prestaties van het afgelopen jaar.
Tussen elf en twaalf openen de majorettes van Majoretteketet met de fanfare Les Fanfoireux, en daarna met Café Marché de feestelijkheden.
Vanaf twaalf uur beginnen kennismakingssessies improvisatie, dans, circus, zang, toneel en majorette. Daarna volgen verschillende gratis opvoeringen en vertoningen elkaar op, onder meer van het koor Stemmer met een repertoire van Bach tot Radiohead, of de première van Tounnu op Flagey, de dansfilm van het gelijknamige bewegingsgezelschap. Tussendoor zijn er verrassingsoptredens van Brusselse artiesten die van dicht of ver iets met De Markten te maken hebben. De binnenplaats wordt een ontmoetingsplek waar u de hele dag hapjes en drankjes kunt krijgen.
Afsluiter, om halfnegen 's avonds, is de achtste Revue van De Markten, waarop nog weer andere artiesten met hun act passeren. Die revue is ook nog te zien op zondag om 15 uur.
:: Laplan feest!, met onder (veel) meer een optreden van Majoretteketet, op zaterdag 27 juni vanaf 11 uur, Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel.
Op zondag 5 juli treedt Majoretteketet ook op tijdens het gratis stadsfestival Plazey in het Elisabethpark in Koekelberg. In november volgt in De Markten een initiatieweekend, waarna nieuwe majorettes kunnen aansluiten: meer info op 02-512.34.25, laplan@demarkten.be, demarkten@demarkten.be en www.laplan.be
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.