| De N-VA stelt zich ethische vragen bij een beurs over commercieel draagmoederschap.

Manifestatie en klacht tegen Brusselse beurs voor commercieel draagmoederschap

GR
© BRUZZ
06/11/2021
Updated: 06/11/2021 18.32u

Dit weekend organiseert de Amerikaanse organisatie ‘Men Having Babies’ een beurs over commercieel draagmoederschap in The Hotel aan de Louizalaan in Brussel. Er was een kleine manifestatie, en N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys dient een klacht tegen de organisatie van de beurs. “Ik heb er geen probleem mee dat er informatie wordt verstrekt over draagmoederschap. Wat wel een probleem is, is het feit dat de beurs commercieel draagmoederschap faciliteert.”

In The Hotel aan de Louizalaan gaat dit weekend een beurs door over commercieel draagmoederschap. Volgens BX1 manifeestden een twintigtal vrouwen voor de deuren van het hotel met slogans zoals 'Vrouwen mogen niet worden uitgebuit' en 'adopteer in plaats van te kopen.' En ook voor N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys is de beurs een brug te ver. Hij heeft klacht ingediend tegen de organisatie.

‘Kinderen zijn geen koopwaar’

“Ik heb er geen problem mee dat er informatie wordt verstrekt over draagmoederschap. Wat wel een probleem is, is het feit dat de beurs commercieel draagmoederschap faciliteert. Concreet kan je morgen en overmorgen in Brussel afspraken maken met meer dan 20 commerciële organisaties die je tegen betaling in contact brengen met draagmoeders en daar uiteindelijk contracten mee afsluiten.”

“Daarvoor moet je soms meer dan 160.000 dollar neertellen. Draagmoeders krijgen daar een paar tienduizenden dollars van. En alhoewel er geen wettelijke regeling rond draagmoederschap is in België, is het wel duidelijk dat betalen voor een kind indruist tegen onze openbare orde. Ik heb ook de burgemeester van Brussel gevraagd op te treden. Kinderen zijn geen koopwaar,” zo klinkt het bij Lorin Parys.

Ethische bedenkingen

De N-VA benadrukt wel dat het openstaat voor dialoog rond het draagmoederschap. “Ons standpunt is duidelijk, een regeling voor draagmoederschap ja, maar commercieel draagmoederschap kan niet voor ons," voegt Valerie Van Peel, eveneens ondervoorzitter van de N-VA daar nog aan toe. Zij vindt dat er naast een duidelijk wetgevend kader ook een antwoord moet worden gevonden op volgende ethische vragen.

"Wat doe je bijvoorbeeld als het kind een ernstige handicap vertoont tijdens de zwangerschap en de wensouders zich terugtrekken? Wat als de draagmoeder zich tijdens de zwangerschap bedenkt en een abortus wil, ook al is er een contract? Is enkele tienduizenden dollars betalen aan een draagmoeder die in armoede leeft geen vorm van uitbuiting? En hoe garanderen we het belang van het kind? Het zijn allemaal vragen die een antwoord verdienen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni