Mars tegen rellenimago gemeente
De rellen die op 23 mei op en rond het Sint-Guidoplein in Anderlecht plaatsvonden, zinderen nog na. Na de agressie op buschauffeurs in Kuregem, eerder dit jaar, kan de gemeente rellen missen als kiespijn. Toch was de gemeente weer kop van Jut toen Anderlecht-supporters en allochtone jongeren slaags raakten na een wedstrijd en ze besloten de rekening op een latere datum op een boogscheut van het stadion te vereffenen. Ook al was een minderheid van de heethoofden - amper een derde - Anderlechtenaar. Dat kon niet verhinderen dat de gemeente alweer de nationale voorpagina's haalde als trefplaats voor relschoppers.
Olivier Fellemans woont in de Processiestraat, die uitgeeft op het stadion van de ene kant en het Sint-Guidoplein aan de andere. "Als ik tegen mensen van buiten Brussel vertel dat ik in Anderlecht woon, dan vragen ze zich af hoe je in een gemeente kunt wonen waar iedereen elkaar de kop inslaat."
Daags na de rellen reageerden de buurtbewoners al door een spandoek te hangen aan de gevel van een huis met de tekst: "Un poing ça vaut rien, un câlin ça fait du bien" - vrij vertaald: 'Aan een vuist heb je niets, maar een knuffel doet deugd'. "De reacties op het spandoek waren uiterst positief," zegt Fellemans. "Daarop hebben we besloten een andere actie op gang te blazen: een vredesmars."
La Marche des Mamans, zo heet de mars officieel. "We hebben voor die naam gekozen omdat een mama in verschillende culturen symbool staat voor iemand die je respecteert en die ook bekommerd is over de omgeving waarin kinderen moeten opgroeien." Met mond-tot-mondreclame heeft Fellemans al heel wat verenigingen uit Anderlecht weten te strikken. Hij hoopt ook zoveel mogelijk mensen van buiten de gemeente op de mars te verwelkomen.
Voor de organisatie van de mars trommelde Olivier Fellemans buurtbewoners op, maar ook preventiewerkers en mensen uit verschillende verenigingen. Ze kwamen samen om onder andere oorzaken van de rellen te bespreken. Die is volgens hen vooral te vinden in de opvoeding in de brede zin. "Het begint allemaal met goede scholen," zegt Mohamed Zaanan, die bij de dienst Preventie van Anderlecht werkt. "Er is een te groot kwaliteitsverschil tussen de verschillende Anderlechtse scholen. Men wijst nu al te gemakkelijk de preventiewerkers aan om onheil te voorkomen, maar het gaat veel breder."
De bewoners wijzen er ook op dat de overlast van jongeren zich in de gemeente niet enkel beperkt tot het beruchte Kuregem. "Sinds drie jaar wordt de Sint-Guidowijk ook meer en meer geteisterd door kleine criminaliteit," zegt Fellemans. "Om de twee weken houdt de politie wel een razzia, maar dat hardhandige optreden haalt niet zo veel uit. Men zou het probleem bij de wortel moeten aanpakken."
Volgens Dirk De Block, medeorganisator van de mars en jeugdwerker in Centrum West in Molenbeek, heeft de toename van de overlast te maken met het feit dat bepaalde buurten verwaarloosd worden. "Jarenlang heeft men van Kuregem een prioriteit gemaakt, en terecht. Maar andere sociale wijken als Goede Lucht, Het Rad en Sint-Guido heeft men wat links laten liggen. De gevolgen daarvan zijn nu voelbaar. Heel wat van de Anderlechtse jongeren kwamen uit deze wijken."
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.