Mayeur laakt arrestaties linkse manifestanten

© brusselnieuws.be
04/04/2016

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) gaat zijn korpschef ondervragen over de 99 aanhoudingen zaterdag aan de Beurs. Volgens de burgemeester geldt het samenscholingsverbod enkel voor extreemrechtse betogers, niet voor de meestal extreemlinkse groeperingen die aan de Beurs waren samengekomen.

Dat schrijft De Standaard.

“Als ik als burgemeester van Brussel een gemeentelijk besluit uitvaardig, dan moet mijn politie dat respecteren. Punt”, zegt Mayeur in de krant. “Het samenscholingsverbod gold enkel voor extreemrechtse groeperingen. Ik snap niet waarom er zo veel mensen administratief zijn aangehouden, zoals de voorzitter van de Ligue des Droits de l’Homme.”

Volgens die voorzitter, advocaat Alexis Deswaef, is er disproportioneel veel geweld gebruikt door de politie en was de manifestatie helemaal niet verboden. “Het was helemaal geen extreemlinkse tegenbetoging, zoals de politie beweert.” Hij overweegt een klacht in te dienen.

De versie van de politie is heel anders. Volgens woordvoerder Christian De Coninck onderschepten zij sms’jes van linkse jongerenorganisatie die opriepen om aan de Beurs “onze samenleving te verdedigen tegen racisten en fascisten.”

Daarnaast was er ook een gewestelijk besluit van kracht, dat extreemrechtse en tegenbetogingen verbood.

Tegenbetoging of niet?
"Het verbod gold voor alle manifestaties en samenscholingen die te maken hadden met 22 maart", zegt politiewoordvoerder Christian De Coninck aan persbureau Belga. "Zij die het aan hun laars lapten, hebben we opgepakt. Dat is correct verlopen. Van de 140 gearresteerden in Brussel en Molenbeek was zo'n 60 procent extreemlinks."

Grote vraag is dus of er aan de Beurs sprake was van een tegenbetoging. Mayeur zegt dat het feit dat hij zijn korpschef gaat vragen om een rapport van de gebeurtenissen geen motie van wantrouwen is, maar wel een eis om uitleg.

Ook vorige week laakte Mayeur het politie-optreden, toen extreem-rechtse betogers ongemoeid tot aan de Beurs konden komen.

De Brusselse burgemeester heeft ook in het verleden al vaker aanvaringen met zijn politiekorps gehad, waarin hij geweld door agenten op de korrel nam.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Aanslagen Brussel 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni