Sinds woensdag is een medewerker van Brussels Airport in hongerstaking. Daarmee klaagt hij het gebrek aan psychologische ondersteuning voor slachtoffers van de aanslagen aan. “De dokters hier hebben geen kennis van posttraumatische stressstoornissen.”
Medewerker Brussels Airport in hongerstaking
Philippe Vandenberghe is al 25 jaar informaticus op de luchthaven en was op de dag van de aanslagen in de luchthaven als een van de eersten ter plaatse. Dat schrijft De Standaard.
Hoewel hij de dag na de aanslagen meteen terug aan de slag gaat, belandt de man een jaar later in een depressie. Het verdict: een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Maar met die diagnose kan hij naar eigen zeggen zo goed als bij niemand terecht.
“De dokters hier hebben geen kennis van PTSS en ze vragen geen advies van andere specialisten. Ze categoriseren onze angst in niveau twee of drie – niets meer. Er is geen psychologische evaluatie”, klinkt het.
Oorlogssituaties
Met zijn hongerstaking wil Vandenberghe duidelijk maken dat de officiële medische dienst in ons land, de Gerechtelijk Geneeskundige Dienst, waarnaar de slachtoffers zijn doorverwezen, te wensen overlaat. Die dienst bepaalt de validiteitsgraad bij de slachtoffers. Op basis hiervan worden rechten gegund of ontzegd.
"Philippe is zeker niet de enige,” bevestigt Philippe Vansteenkiste van slachtoffervereniging V-Europe. “De kennis van dit type PTSS, van oorlogssituaties dus, is niet gekend in België. De slachtoffers worden bijgevolg niet correct opgevolgd door de psychologen. Omdat de zaken allemaal zo lang aanslepen, blijven de slachtoffers noodgedwongen in een slachtofferpositie.”
Aanslagen Brussel 2016
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Aanslagen Brussel 2016 , aanslagen , Brussels Airport , hongerstaking
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.