Het wijkgezondheidscentrum Medikuregem in Anderlecht opent officieel de deuren van zijn gloednieuwe vestiging in de Jozef Dujardinstraat. Meer dan 4.000 patiënten maken er gebruik van een systeem waarbij geen remgeld wordt betaald, maar er is meer. “We steunen ook projecten die de levenskwaliteit van buurtbewoners moeten verbeteren”, aldus dokter Lina Broekaert.
Medikuregem, het gezondheidsmodel van de toekomst
De voorbereiding van de feestelijke opening van wijkgezondheidscentrum Medikuregem draait op volle toeren.
In het bureau van coördinatrice Truus Roesems moet het plastic nog van de lege kaders gehaald worden en wat verderop oefent een koor van een tiental artsen een middeleeuws liedje in.
“We hebben daarin het woordje 'buvant' wel vervangen, want we willen natuurlijk niemand opzadelen met een drankprobleem”, vertelt een dokter al lachend.
De sfeer zit duidelijk goed en dat mag ook wel. Al drie jaar werkt de ploeg in afwachting van het nieuwe gebouw in containers aan de kerk.
Financiële druk valt weg
Meer dan vierduizend inwoners van de Anderlechtse wijk Kuregem laten zich op dit moment al verzorgen bij Medikuregem. “We moeten zelfs mensen weigeren, want met 4.300 ingeschreven personen is de limiet bereikt”, aldus coördinatrice Truus Roessems.
Het wijkgezondheidscentrum werkt volgens het systeem van ‘forfaitaire geneeskunde’, wat wil zeggen dat er na een consultatie geen rekening volgt. “De patiënten zijn hier ook vrijgesteld van het remgeld dat bij een bezoek aan een zelfstandige huisarts wel betaald moet worden.”
Forfaitaire geneeskunde komt niet alleen de geldbeugel van de patiënt ten goede, maar heeft ook nog heel wat andere voordelen. “Doordat onze medewerkers vergoed worden onafhankelijk van het aantal prestaties, staat de arts veel minder onder financiële druk”, zo zegt Roessems.
“Daardoor heeft die de tijd om grondiger te werk te gaan. De patiënt kan ook gemakkelijker terugkomen voor een andere klacht in plaats van zich op een half uur te laten behandelen voor vijf problemen tegelijk.”
Oneerlijke concurrentie?
Sommige zelfstandige huisartsen vrezen dat deze manier van werken hun klantenbestand zal aantasten. Wie ingeschreven is bij een wijkgezondheidscentrum, kan zich namelijk niet laten verzorgen door een andere arts.
Bovendien kunnen zij geen gebruik maken van de minimumtarieven zoals die in Medikuregem worden gehanteerd. Daardoor wordt wel eens gesproken van oneerlijke concurrentie. Zowel coördinatrice Roessems als dokter Lina Broekaert begrijpen dat niet echt.
“Wij zijn ervan overtuigd dat een centrum zoals Medikuregem het gezondheidsmodel van de toekomst kan worden, maar dat zal daarom niet ten koste van de zelfstandige huisarts gaan. Er is vandaag namelijk nog altijd een schrijnend gebrek aan huisartsen in onze hoofdstad."
“Het lijkt ons dan ook een illusie om te zeggen dat door de uitbouw van een netwerk van wijkgezondheidscentra de agenda’s van de klassieke huisdokters plots leeg zullen zijn. Er is nood aan een gezondere mix van beide vormen van dienstverlening.”
Compost
Tot slot wil Medikuregem met een team van artsen, verpleegkundigen, vroedvrouwen en ander medisch personeel meer dan alleen een totaalpakket aan gezondheidszorg aanbieden. “We steunen ook projecten die de levenskwaliteit van de omwonenden moeten verbeteren”, zo vertelt Broekaert.
Zo organiseerden ze een ‘World Café’ waar buurtbewoners hun hart konden luchten over wat volgens hen allemaal beter kon in de wijk.
“Heel wat mensen stoorden zich aan de vuile straten in Kuregem en zo ontstond op initiatief van onze gezondheidspromotor de organisatie ‘Proper Kuregem’.”
“Van daaruit worden een pak initiatieven uitgewerkt zoals de compostplek aan de hoek van de straat. We hopen dat de inwoners van Kuregem dit na verloop van tijd volledig zelf in handen nemen, al verloopt dit momenteel nog niet zo vlot.”
Voor de openingsceremonie, waar ook de Brusselse politici Guy Vanhengel (Open VLD) en Bianca Debaets (CD&V) aanwezig zullen zijn, werd gekozen voor een middeleeuws liedje. Een iets futuristischere muziekkeuze had ook gemogen, want Medikuregem lijkt klaar om het gezondheidsmodel van de toekomst te worden. En daar mag en chantant iets op gedronken worden.
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.