Het afgelopen jaar kwamen er 17.223 mensen bij het Huis van het Nederlands langs, een nieuw record. Onder hen bevinden zich meer EU-burgers - onder meer Spanjaarden. De bezoekers komen steeds vaker met een basisniveau en kiezen dan voor oefenmogelijkheden in sportclubs of bij conversatietafels.
Meer cursisten Nederlands, vaker naar de sportclub
Steeds meer mensen kloppen bij het Huis van het Nederlands aan om de taal te leren, vernam brusselnieuws.be. Tussen oktober 2013 en september 2014 waren het er 17.223. Een stijging met 16 procent tegenover het jaar voordien, en met liefst 45 procent tegenover 2008.
"Het Nederlands in Brussel blijft een hot item, en Brusselaars blijven overtuigd van het nut van de taal op de arbeidsmarkt", zegt directeur Gunther Van Neste.
Een meerderheid van de Brusselse cursisten, 64 procent, heeft geen job en gaat ook niet naar school. Werk blijft de belangrijkste drijfveer om Nederlands te leren. "De taal wordt zowel door werkgevers als werknemers steeds meer beschouwd als een voorwaarde om werk te vinden. Want hoe krapper de arbeidsmarkt, hoe hoger de eisen die werkgevers kunnen stellen."
Spanjaarden
Dat verklaart ook voor een deel de toename van het aantal EU-burgers in het cursistenbestand. 5 procent van hen is Fransman en bijna 4 procent is Spanjaard, veel meer dan vorig jaar. "Dat kunnen economische migranten zijn, maar evengoed zijn het expats die al een hele tijd in Brussel wonen en door de crisis hun werk verliezen. En dan beseffen ze dat ze er met alleen Engels of Frans niet meer komen."
De grote aandacht voor het Huis in de Franstalige pers vorig jaar - met onder andere de prijs voor Brusselaar van het Jaar - ligt mee aan de basis van de grotere instroom, onder andere van de traditionele Franstalige Brusselaar. Het aandeel cursisten met de Belgische nationaliteit steeg van 34 naar 40 procent.
Opvallend: Brusselaars die zich bij het Huis aanmelden, spreken steeds vaker al een mondje Nederlands, en stellen dus andere eisen. Ze worden niet meer allemaal naar de schoolbanken gestuurd. "Zij zoeken minder naar basiscursussen, maar meer naar oefenkansen", zegt Van Neste.
Sportlessen en conversatietafels
"Daarom organiseren we volop alternatieven, zoals conversatietafels, vrijwilligerstrajecten, sportlessen enzovoort. We gaan ook Nederlandstalige organisaties oproepen ons te contacteren zodat we hen kunnen helpen anderstaligen bij hun werking te betrekken en Nederlands te helpen oefenen."
"Elke Brusselaar die wakker ligt van de toekomst van dit Gewest zou wat mee moeten helpen aan de meertaligheid van de stad, en wij ondersteunen hen daarbij."
Meest voorkomende nationaliteiten bij cursisten Huis van het Nederlands Brussel, 2014
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.