In een week tijd heeft een geheime Facebookgroep voor politiemensen meer dan twintigduizend leden verzameld. In die groep uiten agenten hun onvrede over de werkdruk en de aanvallen op hun statuut, nadat minister Jan Jambon (N-VA) vorige week de nieuwe regeling aankondigde rond vakantiedagen, en het wegvallen van premies. "We hebben genoeg van de mooie woorden als één van onze collega’s is gestorven. In realiteit wordt elke fysieke aanval gevolgd door een aanval op ons statuut.”
Meer dan 20.000 ontevreden politieagenten in geheime Facebookgroep
Lees ook: Meer dan 1.500 agenten 'ziek'
De groep ‘Police Unifying Movement’ werd opgericht door Manu Vervier en Steve Vanhacht uit Luik. In nog geen week tijd verzamelde de groep meer dan twintigduizend politiemensen van de lokale, federale, gerechtelijke federale politie uit Brussel, Wallonië en Vlaanderen.
Tot nu toe werden er elke dag berichten in gepost, vertelt Mario Thys van de politievakbond NSPV. Dat ging van plannen voor spontane acties tot meer algemene gedachteuitwisselingen over het statuut van politiemensen.
Aanval
“We kunnen niet meer,” getuigt een Brusselse politieman die anoniem wil blijven, in een brief die de vakbond doorstuurde aan BRUZZ. “We hebben genoeg van de mooie woorden als één van onze collega’s is gestorven tijdens de dienst. Elke fysieke aanval wordt gevolgd door een aanval op ons statuut.”
“Het is geen cadeau om alle mooie momenten zonder ons te laten passeren," gaat hij verder. "We missen de verjaardagen van de kinderen en onze echtgenoten terwijl we in een combi een stel dronkaards in toom moeten houden. De schoolvoorstellingen, de kerstvieringen, nieuwjaar en al die andere mooie familiemomenten. Je hoort ons niet klagen, we hebben het geaccepteerd, het hoort bij ons vak.”
Miserie
“Ook ik ben niet gebroken, terwijl ik als eerstelijnsagent beledigingen heb moeten verdragen,” staat er nog in de brief. “Ik ben bespuugd en bedreigd. Collega’s ontvingen zelfs klappen als iemand het niet met ze eens was. Dat allemaal uit liefde voor het vak. Die zaken, en nog veel meer, maken dat in een paar dagen twintigduizend politiemensen zich hebben verzameld om te zeggen: ‘het is genoeg’."
Onder andere de hervorming rond de regeling van ziektedagen, wekt veel woede op, omdat het werk zo zwaar is. "Veel agenten knakken fysiek, psychologisch en emotioneel door de miserie die ze dagelijks te zien krijgen. Onze job is niet zoals andere jobs. De meesten van ons zitten niet in een verwarmd bureau, we riskeren onze fysieke integriteit om die van anderen te beveiligen.”
Vakbond
Vooral de eerste dagen kregen ook de vakbonden het zwaar te verduren in de groep. "We zouden te weinig hebben gedaan," vertelt Thys van politievakbond NSPV. "Voor een gedeelte is die kritiek wel terecht, want er is al achttien jaar geen loonopslag geweest."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , politie , loonsonderhandelingen , politievakbond
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.