Meer dan 6.000 Indignados betogen in Brussel

© brusselnieuws.be
15/10/2011
Duizenden verontwaardigden hielden zaterdagmiddag in Brussel een feestelijke optocht tegen de almacht van de banken en voor een democratischer en socialer Europa.

Volgens de politie zijn er zo'n 6.200 manifestanten, volgens de organisatoren zijn ze minstens met 10.000. Incidenten zijn er nog niet gemeld. "De opkomst is echt een succes," meldt Jan Slangen, de woordvoerder van de Indignados. "Zoveel deelnemers hadden we echt niet verwacht. De sfeer is feestelijk en uitgelaten, er is veel muziek en iedereen is opgewekt."

Omstreeks 1.30 uur verzamelden de betogers aan het Noordstation. Van daaruit ging de optocht van start die de verontwaardigden langs het kanaal en via de Dansaertstraat naar het beursgebouw leidde. Momenteel zijn de manifestanten onderweg naar de Europese instellingen.

Spandoeken
De manifestanten vallen op door hun verscheidenheid. Sommige betogers zijn verkleed in clown, anderen hebben muziekinstumenten mee. Op spandoeken staan slogans te lezen als "We represent you", "Stop NATO terrorism in Lybia", "All together now" en "Stop illuminati". Een aantal manifestanten delen valse dollarbriefjes uit.

"Iedereen heeft een andere achtergrond en is heeft zijn eigen redenen om hier te zijn," verklaart Slangen. "Dit is echt een diverse groep. Sommigen hebben geld verloren door de crisis in hun land van herkomst. Een aantal manifestanten hebben een sterke politieke agenda, terwijl politiek voor sommigen minder belangrijk is."

De betoging van zaterdag vormt het voorlopige eindpunt van een reeks Indignadosacties zoals marsen vanuit diverse Europese steden naar Brussel. In een aantal andere Europese steden als Londen en Rome waren er zaterdag ook betogingen van Indignados.

Alarmbel
De beweging van Indignados ontstond in Spanje, maar kreeg navolging in andere Europese landen. "In Spanje is er veel corruptie en werkloosheid, verklaart José Manuel, een Indignado uit de Spaanse stad Valencia. "Er zijn weinig mogelijkheden om hogerop te geraken, de meeste mensen zullen zelfs nooit een huis kunnen kopen. Deze beweging heeft veel navolging in andere landen, omdat er gelijkaardige problemen zijn, en mensen beseffen dat het tijd is om aan de alarmbel te trekken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni