De wijk rond de Vierwindenstraat in Molenbeek komt niet altijd even positief in het nieuws. Maar er duiken prachtige initiatieven op, zoals de Vierwindentuin, een collectieve buurttuin waar straatfeesten en kinderkampen worden georganiseerd door buurtbewoners. Afgelopen week waren alle ogen gericht op het kinderkamp 'Mijn straat, droomstraat'. "We wilden een kans geven aan de kinderen om ook hun zegje te doen over de wijk."
'Meer groen, glijbanen en schommels' Kinderen doen hun zeg over de Vierwindenstraat
De Vierwindenstraat geniet geen te beste reputatie. Het is de straat die herhaaldelijk in het nieuws kwam omdat de intussen veroordeelde terrorist Salah Abdeslam er ten tijde van de aanslagen verscholen zat. Eind juni stond ze opnieuw in de belangstelling toen er een schietpartij plaatsvond die te maken had met het drugsgeweld in het gewest.
Dat wat treurige imago wil burgercollectief Vierwindentuin bijstellen. Wie binnenstapt op het terrein bevindt zich plots in een klein, joviaal dorp waar iedereen elkaar kent. Met straatfeesten en zomerkampen voor kinderen toont het burgercollectief een heel andere kant van de buurt.
Afgelopen week konden kinderen zich vijf dagen lang creatief uitleven tijdens 'Mijn straat, droomstraat'. Ze gingen aan de slag met fotografie, illustratie en graffiti om vast te leggen op beeld wat zij wel en niet goed vinden aan de straat. “Ze willen meer groen, en vragen om glijbanen en schommels,” vertelt Line Kuppens (31), een van de initiatiefnemers van de Vierwindentuin. “We wilden een kans geven aan de kinderen om ook hun zegje te hebben in de wijk. Er zijn heel veel wijkcontracten lopende, maar kinderen komen daar heel weinig in aan bod.”
Toch zijn de kinderen ook niet blind voor de problemen in de wijk. “Het is toch wel confronterend om te horen dat zij zelf zich al heel bewust zijn van de drugsproblematiek. Op een van de kunstwerken staan ook drugs afgebeeld. Maar dan zijn er ook keimooie dingen, vorige week hebben we nog een straatfeest georganiseerd.”
Ouders
Ook de ouders zijn blij met een dergelijk project. “Je merkt ook dat ze het fijn vinden dat de kinderen hier kunnen komen spelen omdat ze eigenlijk niet willen dat hun kroost tussen de woonblokken speelt, nochtans is daar ook veel open ruimte,” aldus Cuppens.
Een van die ouders is Fatima (40). "Mijn zoon wil buiten spelen. Dan gaat hij naar het park, en daar zitten jongeren. Maar het zijn niet gewoon jongeren, het zijn dieven, drugsdealers... Een keer zag ik dat ze geld gaven aan mijn zoon om water te kopen, ik heb het weggenomen en gezegd dat ze het zelf maar moesten gaan halen. Ik heb veel liever dat mijn kinderen hier zitten."
"Mijn zoon had elke dag zin om hier naartoe te komen, en dat was heel goed. Ik wist tenminste waar hij zat."
Dagelijkse realiteit
Ook Molenbeeks schepen voor Gemeentelijke Eigendommen Jef Van Damme (Vooruit) ontkent niet dat de wijk problemen heeft. “Het is iets dat aanwezig is, en dat we niet kunnen ontkennen. Het is een groot probleem waar wij eigenlijk sinds corona extra mee geconfronteerd worden,” aldus de schepen. “Wat we in de pers zien, is ook de realiteit, maar niet de dagelijkse realiteit. Het dagelijkse leven van de buurtbewoners is dit, namelijk de Vierwindentuin.”
"Wij hebben hier de infrastructuur gebouwd als gemeente, en die wordt nu gebruikt door buurtbewoners die er hun vrije tijd en engagement in steken. Alleen dan kan het werken, dat is wat dit project zo speciaal maakt."
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Vierwindentuin , Vierwindenstraat