Meer horeca zorgt voor langzame heropleving in Fontainaswijk

Steven Vandenbergh
© Brussel Deze Week
25/02/2010
Na een biercafé opent nu ook een halal fastfoodzaak haar deuren aan het Fontainasplein. Daarmee zet de wijk haar rustige opmars verder. De buurt herademt. Voorzichtig.

Wat zou André-Napoléon de Fontainas, de liberale Brusselse burgemeester tussen 1860 en '63, denken over de inplanting van een halal fastfoodtent aan het naar hem vernoemde plein? Buurtbewoners, handelaars en werknemers aan het Fontainasplein juichen het privé-initiatief op de hoek van de Lemonnierlaan en het Fontainasplein alvast toe.

De grote kip- en hamburgerzaak Tonton Chami, die twee verdiepingen in beslag neemt, is zo goed als klaar en bevestigt de langzame heropleving van het plein. Het restaurant zal, net als in de Wayezstraat in Anderlecht, halal voedsel aanbieden, dus voedsel dat beantwoordt aan de islamitische voorschriften. Gezien de grote moslimaanwezigheid in de buurt is dat geen onlogische keuze.

Jean Hummler, een van de drie mannen achter het gespecialiseerde biercafé Moeder Lambic, dat steeds meer klanten trekt, opende zijn zaak op hetzelfde plein drie maanden geleden. Er waren allerlei redenen voor: een centraal gelegen plek zonder de huurprijzen van rond de Grote Markt, een groot inte­rieur, goed bereikbaar met het openbaar vervoer, en een prikkelend advies van A­trium. Volgens die gewestelijke vzw die de lokale handel stimuleert, ligt het Fontainasplein in een buurt die zich langzaamaan ontwikkelt, en dat opent commerciële perspectieven voor de komende jaren.

Te weinig verlicht
Maar de buurt heeft ook de reputatie onveilig te zijn. Hoe ervaren ze dat in de kroeg? "We hebben, op één pickpocket na, nog geen enkel probleem gehad."

Marc Breyne, al twintig jaar eigenaar van de stripwinkel Petits Papiers, aan de andere kant van de Lemonnierlaan, spreekt van een positieve evolutie. "In vergelijking met tien jaar geleden is het veiliger op het plein. Mijn klanten worden vrijwel nooit lastiggevallen. Maar in de straatjes rond het ACOD-gebouw is het wel opletten. In de lente en zomer worden heel wat toeristen beroofd. En in het MIVB-station Anneessens zijn er wekelijks problemen. Meer verlichting en nabijheidspolitie kunnen die situatie verbeteren."

De lokale politie erkent dat er bovengronds weleens mensen bestolen worden, maar "niet meer dan in andere wijken". De federale politie, bevoegd voor de MIVB-stations, "kan geen informatie over specifieke stations geven." De MIVB, die zowel preventief als repressief te werk gaat, laat weten dat Anneessens in 2009 "niet in onze topvijf stond van stations waar de meeste interventies plaatsvonden." Ter informatie, die topvijf: Simonis (het meeste interventies), De Brouckère, Zuidstation, Rogier en Louiza.

Luifels
Volgens Karel Stessens, de voorzitter van de socialistische overheidsvakbond ACOD, zijn verschillende van zijn tweehonderd werknemers al beroofd. "Ze zijn constant op hun hoede. Diefstal blijft een heikel punt. De laatste maanden lijkt het wel wat kalmer. Door het openbare urinoir wordt er ook minder vaak tegen de muren van ons gebouw geplast. En de buurt heeft een transformatie gekregen, maar dan vooral 's avonds. Overdag vinden we moeilijk een geschikte snack."

Toch ziet hij voor het ACOD-gebouw, van de hand van de architect Maxime Brunfaut, geen betere locatie, ook al werd daar lang over nagedacht. "Binnenkort renoveren we het volledige gebouw en bouwen we er zelfs een stuk bij. De centen liggen al klaar. De aanpassing loopt samen met de heraanleg van de centrale lanen." De Stad Brussel neemt die centrale lanen wel pas na 2012 onder handen.

Voor Atrium komt de heropleving van de wijk niet als een verrassing. Ze melden nog andere geplande renovaties. "Moeder Lambic kreeg een hermaakte luifel, naar het model uit 1905 - het glas ontbreekt nog," zegt Erik Baptist, manager van Atrium Brussel-centrum. "De aanpalende wassalon, de nachtwinkel en het hotel krijgen ook een luifel. Daarnaast moeten de extensies van de nachtwinkel en het hotel verdwijnen, hopelijk dit jaar nog."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni