'Meer stormbekkens gaan niet helpen tegen hevige regenbuien'

YV
© BRUZZ
09/06/2016

Het uitzonderlijke noodweer van dinsdag zorgde voor een zondvloed in Brussel. Dat Woluwe, dat op de bodem van een vallei ligt, het zwaarst is getroffen, is niet verwonderlijk. Oplossingen voor het overtollige water liggen niet voor de hand.

Kevin De Bondt, geoloog aan de VUB, bestudeert de Brusselse waterafvoer al jaren. Het probleem, zegt hij, is niet het volume van de regen, maar wel dat er dinsdag erg veel regen op korte tijd viel.

"Tegen zulke intense en geconcentreerde regenbuien zijn de stormbekkens en de riolering niet opgewassen. De stormbekkens zijn simpelweg niet ontworpen voor dit soort regen."

Opmerkelijk is ook dat het stormbekken Roodebeek niet helemaal vol zat. Toch stond de tunnel onder de Woluwelaan tot woensdag onder water en liep ook het Woluwe Shopping Center onder.

In Woluwe denkt men al jaren na over een plan voor een nieuw stormbekken, maar de aanleg ervan zal niet voor morgen zijn, aldus De Bondt.

Burgemeester Olivier Maingain vertelde aan RTBF dat hij eraan dacht om de vijvers van Woluwe te gebruiken om overtollig water op te vangen, maar Leefmilieu Brussel heeft zich daar al tegen uitgesproken. Omdat het regenwater dan via de riolering naar de vijvers moet gebracht worden, zou er vervuild rioolwater in de vijvers terechtkomen.

De oplossing bestaat volgens De Bondt eerder uit meer "gedecentraliseerde maatregelen", zoals meer kleinere bassins, die de opvangcapaciteiten van de riolering en van de stormbekkens moeten aanvullen. Ook zouden de inwoners, en dan vooral die van Woluwe, beter op de hoogte moeten zijn van het risico op wateroverlast en zouden ze zelf maatregelen kunnen nemen om dat tegen te gaan. Op die manier wordt de stad als geheel weerbaarder tegen uitzonderlijke stortbuien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni