In tijden van crisis mogen we ook de ongedocumenteerden niet vergeten. Dat zegt Molenbeeks gemeenteraadslid Karim Majoros (Ecolo) tijdens de gemeenteraad op woensdagavond. Zijn motie, die ondere andere regularisatie van sans-papiers voorstelt, krijgt een meerderheid van de stemmen.
Meerderheid in Molenbeek voor regularisatie sans-papiers
Portugal heeft beslist dat immigranten die hun regularisatie afwachten of van wie een asielaanvraag loopt, tijdelijk dezelfde rechten krijgen als andere burgers. Op die manier hebben ze vanaf nu toegang tot de gezondheidszorg. Daar kan Molenbeek een voorbeeld aan nemen, leidt Majoros zijn motie in. Eerder deze week kwamen sans-papiers ook zelf al op straat om die wens kenbaar te maken.
De Ecolo Samen-fractie heeft een akkoord gevonden met de oppositiepartijen PTB en CDH en meerderheidspartij PS. De motie kreeg woensdag tijdens de gemeenteraad een meerderheid van de stemmen.
Deel van de economie valt stil
Majoros refereert aan het feit dat de inperkingsmaatregelen ook het gevolg hadden dat de informele economie is stilgelegd met alle gevolgen van dien voor mensen zonder papieren. Molenbeek doet al veel voor sans-papiers: veel actoren in de gemeente ondersteunen mensen zonder verblijfsvergunning, en de gemeente heeft vorige maand nog de tijdelijke bewoning van een privé-gebouw voor mensen zonder papieren goedgekeurd. Nu moet de gemeente volgens Majoros een stapje verder gaan.
Regularisatie
Regularisatie van de mensen die op dit moment al in de gemeente wonen en werken, zal hen toegang geven tot onder andere gezondheidsdiensten en uitkeringen, zeker noodzakelijk tijdens de covid-19-pandemie, redeneert Majoros. Maar ook op lange termijn hoopt het gemeenteraadslid hen toegang te geven tot werkgelegenheid, huisvesting of zelfs volledige scholing voor hun kinderen.
Toch lijkt de kans dat dat gaat lukken eerder klein. Actiris stelde vorig jaar voor om sans-papiers te werk te stellen in knelpuntberoepen. Bevoegd federaal minister Maggie De Block (Open VLD) liet toen weten absoluut geen voorstander te zijn van 'collectieve regularisatie'.
Verder stelt Majoros voor dat de federale overheid elke uitzettingsprocedure tijdens de coronavirusepidemie opschort. De federale overheid zou bovendien alle OCMW's van het land meer kunnen ondersteunen door 90 procent (in plaats van 70 procent) van het leefloon terug te betalen. Tot slot wil hij garanderen dat er ook maskers worden verspreid onder personen die geen rijksregisternummer hebben. Informatie over corona moet bovendien in een groot aantal talen worden verspreid.
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , sans-papiers regularisatie , Karim Majoros
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.