rolstoelgebruiker mindervalide parking parkeerplaats rolstoel andersvalide handicap autovignet

| Rolstoelgebruiker in Brussel.

Meeste gemeenten halen quota voor werknemers met beperking niet

TDN
© BRUZZ
11/03/2020

Gemeenten moeten 2,5 procent van hun administratieve werkposten beschikbaar houden voor personen met een handicap. Dat schrijft een Brusselse ordonnantie uit 2017 voor. Slechts drie gemeenten halen dat aantal.

De ordonnantie rond personen met een handicap is sinds 2018 van kracht. De nieuwe regel moet het voor personen met een beperking gemakkelijker maken om werk te vinden bij gemeentelijke administraties. Voor elke 20 voltijdse werknemers, moet een Brusselse gemeente minstens één halftijdse persoon met handicap in dienst nemen.

Sint-Gillis scoort slechtst

In de praktijk blijkt dat niet zo evident, zo bewijzen cijfers van 2019 die de krant La Libre Belgique opvroeg bij Brussel Lokale Besturen. Enkel de gemeenten Sint-Joost-ten-Node (4,82 procent), Oudergem (2,99 procent) en Sint-Lambrechts-Woluwe (2,53 procent) respecteren de minimale tewerkstelling van mensen met een beperking in de eigen administraties.

Ukkel (2,33 procent), Anderlecht (2,14 procent) en Brussel-Stad (2,10 procent) komen in de buurt van het opgelegde quotum. De slechtste leerlingen van de klas zijn Sint-Gillis (0,11 procent), Vorst (0,39 procent) en Ganshoren (0,47 procent).

Geen straf

Over het hele grondgebied zijn 262 personen met een beperking aan de slag in de gemeenten, waarvan bijna een derde in Brussel-Stad. Die administratie is ook veruit de grootste van de negentien lokale besturen.

De gemeenten die het quotum niet halen, worden niet gestraft. "Dat zou een averechts effect hebben. De gemeenten doen hun best om mee te stappen in dit positieve verhaal. De ordonnantie werpt zijn vruchten af. Het heeft geen zin om de slechte leerlingen nu te straffen", zegt minister van Lokale Besturen Bernard Clerfayt (Défi).

Vijftien gemeenten klopten intussen aan bij Febrap, de Brusselse vereniging van ondernemingen voor aangepast werk. Die organisatie ondersteunt werkgevers in de aanwerving van personen met een bekering. Opvallend: de drie gemeenten die het quotum wel halen, behoren niet tot die groep.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , mensen met beperking , personen met handicap

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni