Met bloemen en kaartjes naar het graf van de vorst: ‘Boudewijn is nog steeds mijn koning'

AB
31/07/2023

Ter ere van de dertigste sterfdag van koning Boudewijn werd maandag de koninklijke crypte opengesteld voor publiek in de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Laken.

Koning Boudewijn was “de grootste koning” van België. Iemand die “veel heeft gedaan” voor het land. En ook: "vriendelijk en sereen”, “iemand die respect afdwingt” en “een vaderfiguur”. Dertig jaar na zijn overlijden blijkt koning Boudewijn nog altijd zeer geliefd te zijn onder het honderdtal mensen dat maandag een bezoek bracht aan de koninklijke crypte in de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Laken, die bij uitzondering werd opgesteld.

De crypte, een ondergrondse ruimte achterin de kerk, bestaat uit graven van de overleden leden van het koninklijk huis en hun echtgenotes. In het graf van Boudewijn is later zijn echtgenoot Fabiola bijgezet. Op de grote grafsteen stond voor de gelegenheid maandag een mooie foto van het stel. Ervoor: een bloemenkrans met een lint in de drie kleuren van de Belgische vlag. Sommige belangstellenden legden er bloemen en kaartjes bij.

Grote schok

Toen Boudewijn op 31 juli 1993 overleed, was dat een schok voor het land. De koning verbleef op dat moment in zijn vakantiehuis in Motril het zuiden van Spanje, en overleed aan een hartaanval. Boudewijns dood bracht een ongekende golf van emotie teweeg in heel België. Duizenden mensen kwamen naar het Koninklijk paleis in Brussel om bloemen te leggen.

Pierre Mahieu (70) kan zich het overlijden nog goed herinneren. “Ik weet nog dat ik zo veel mensen zag op televisie, heel indrukwekkend.” Hij en zijn vrouw An (67) hebben een lange reis gemaakt om deze maandag het graf te bezoeken: 100 kilometer met de trein vanuit het Waalse Doornik “We zijn met pensioen, dus we hebben de tijd.” De twee vinden het goed dat koning Boudewijn zich zo inzette voor de eenheid van België.

Ook Lode Lambeets (67) uit Kraainem herinnert zich Boudewijns liefde voor het land. “Op 11 juli hang ik de vlag van België op. Eerst liet ik die altijd hangen tot 21 juli, maar sinds het overlijden van Boudewijn laat ik hem hangen tot 31 juli. Het is mijn protest tegen het separatisme. We zijn een klein land, natuurlijk moeten we bij elkaar blijven.” Als Lambeets terugdenkt aan de sterfdag van Boudewijn wordt hij emotioneel. “Ik ben niet koningshuisgezind, maar wel Boudewijn-gezind. Hij is nog steeds mijn koning.”

Abortuswet

Een belangrijk moment voor Boudewijn was in 1990, toen hij weigerde een abortuswet te ondertekenen. Destijds schreef Boudewijn een brief aan premier Wilfried Martens (CVP) waarin hij stelde dat hij niet betrokken wenste te zijn bij de wet. Als overtuigd katholiek had hij gewetenswroeging, maar, hij wilde ook “de goede werking van onze democratische instellingen” niet belemmeren en vroeg de regering en het parlement om met een oplossing te komen. Zo geschiedde: België had voor één dag geen koning, zodat de wet er toch doorheen gedrukt kon worden.

Pierre en An Mahieu vinden dat de vorst destijds goed handelde. “Je kunt daar toch alleen maar respect voor hebben?”, zegt An. “Dat was een moedige beslissing." Haar man knikt instemmend. “Hij liet zo zien: ik ben koning maar ik ben ook een mens.” Lode Lambeets is het daarmee eens. “Een secretaris van een gemeente, die voert toch ook uit? Iedereen heeft recht op een eigen mening, ook de koning.”

Normaliter is de crypte in de Onze-Lieve-Vrouwkerk één dag per maand open. De volgende bezoekmomenten zijn op 29 augustus, 25 september, 1 oktober, 1 en 15 november en 5 december, steeds tussen 14:00 en 17:00 uur.

De foto van koning Boudewijn en koningin Fabiola.

| De foto van koning Boudewijn en koningin Fabiola.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Het Belgisch Koningshuis , koningshuis , boudewijn , Koning Boudewijn , Laken , Onze-Lieve-Vrouwkerk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni