Met de luidspreker door vuil Brussel
I n de middeleeuwen deelde de gemeenteomroeper de lokale wetten en besluiten met luide stem mee. Omdat iedereen toen op de hoogte diende te zijn van wetten en regels (maar dat is nog altijd zo), maar niet altijd kon lezen, gebeurde de informatieverspreiding mondeling.
Dat systeem wil Karine Lalieux, schepen van Netheid in de Stad Brussel, vanaf mei opnieuw invoeren. Maar dan wel in een modern jasje: met rondrijdende auto en in minstens vijf talen. Arabisch, Turks, Engels, Frans en Nederlands staan al vast; andere, zoals Pools en Roemeens, zijn mogelijk. Wat er precies omgeroepen zal worden, staat nog niet vast, maar dat het gaat om netheidsregels, daar bestaat geen twijfel over.
Het is maar een van de vele acties in de netheidsplannen voor de Marollen, Laken en de Oude Noordwijk. De drie regio's hebben geen goede reputatie als het op netheid aankomt, en vorige acties hebben maar weinig zoden aan de dijk gebracht, maar nu belooft Lalieux beterschap.
Hoe concreet zijn die intenties? Lalieux: "Het budget is al vrijgemaakt, de contacten zijn gelegd en het gros van de maatregelen wordt de volgende maanden van kracht."
Steeds smeriger
Wat gebeurt waar? In de drie wijken moet de communicatie over netheid beter. Dat zal niet alleen gebeuren met reclameblaadjes en pictogrammen op vuilnisbakken en bomen, maar ook door huisbezoeken en informatiemomenten op markten. Ook de samenwerking met verenigingen, handelaars, scholen en de socialehuisvestingsmaatschappij De Brusselse Haard wordt opgedreven.
In Laken, de deelgemeente die door vele sluikstorten geplaagd wordt, zullen er vanaf juni meer 'verdoken acties' komen. Zo kunnen gemeente en politie vervuilers op heterdaad betrappen en vervolgens bestraffen. Het aantal straatvegers neemt sterk toe, vooral op zaterdag en zondag. Volgens Lalieux, die met haar netheidsplannen heel wat laaggeschoolden werk verschaft, is Laken onvoldoende bediend: 'slechts' één straatveger per duizend inwoners tegenover één per zeshonderd voor het centrum van Brussel. Met als gevolg dat er op maandag en dinsdag zo veel geruimd moet worden dat de hele weekplanning in de soep draait. Tegelijkertijd komen er extra vuilnisbakken, drie nieuwe hondentoiletten en vier urinoirs. Een openbaar toilet aan
het Émile Bockstaelplein wordt 'bestudeerd'.
De nieuwste plannen zijn nog maar pas bekendgeraakt, maar bij buurtbewoners heerst scepsis. Wim Didelez, zowat de laatste sterkhouder van de actiegroep Vies Brussel, denkt dat de nieuwe manier van informeren 'het proberen waard' is, maar: "De beste manier blijft de mensen in hun portefeuille raken. Lalieux blijft maar aankondigen. In de tien jaar dat ik in Laken woon, is het er alleen maar smeriger op geworden. Mensen gooien almaar meer op straat. Twee jaar geleden kondigde Lalieux tijdens een wijkvergadering een schrijfbord voor de straatvegers aan, zodat ze alle kleine en grote problemen kunnen noteren. Wel, ik heb nog geen enkele straatveger met zo'n bord gezien."
Volgens Didelez werken acties als de Week van de Netheid en andere manieren van bewustmaking nauwelijks in Laken. "De gemeente moet actiever optreden, zoals in Schaarbeek. In Brussel-stad hoeven vervuilers hun verantwoordelijk nog altijd niet op te nemen. Vuiligheid is daarbij slechts het zichtbare deel, het topje van de ijsberg. Dat politiek en administratie eerder tegen- dan meewerken bij de contacten die we met Vies Brussel hadden, stelt ook teleur. Mijn vrouw en ik overwegen inmiddels naar een plek buiten het gewest te verhuizen."
Meer boetes
De Marollen dan, die ook al onder talrijke sluikstorten gebukt gaan. Ook hier staan meer verdoken acties en vuilnisophalingen gepland. Tegelijkertijd wordt de samenwerking met Jean De Hertog (CD&V), Brussels schepen van Handel, geïntensifieerd. Zo kunnen de handelaars aan het Vossenplein beter gecontroleerd worden, zegt Lalieux. Intussen zet ze haar strijd tegen graffiti verder en komen er extra straatvegers tijdens het weekeinde. Voorts komen er extra vuilnisbakken, drie nieuwe hondentoiletten, drie glasbollen en vijf urinoirs.
Ten slotte zal de Oude Noordwijk, het gebied tussen Kleine Ring, Jules De Troozsquare, Groendreef en Schaarbeek, ook enkele straatvegers meer krijgen. Met Net Brussel wordt onderhandeld opdat de gemeente sommige straten, die nu onder de verantwoordelijkheid van dat gewestelijke agentschap vallen, kan overnemen. Want, zo stelt Lalieux, "Net Brussel ruimt niet met dezelfde frequentie op als wij, en de bewoners begrijpen niet altijd tot wie ze zich moeten richten." Op de hoek van de Antwerpsesteenweg en de Simon Bolivarlaan is een hondentoilet gepland, aan metrostation IJzer op de Helihavenlaan een urinoir. Ook in deze buurt nemen de verdoken acties toe.
Of deze maatregelen alle hardleerse vervuilers zullen stoppen, is nog maar de vraag. De ervaring van de dienst Netheid is immers dat, zelfs wanneer ze snel en vaak opruimen, de mensen toch blijven dumpen. Volgens die dienst geeft de gemeente de laatste jaren wel meer aandacht aan repressie. Was het aantal boetes vier jaar geleden nog 140 per jaar - dus ruwweg eentje om de drie dagen -, dan steeg dat vorig jaar naar twaalf per dag. Daarvan werd, aldus de dienst, 85 procent geïnd. Wie willekeurig enkele straten in de Marollen doorkruist, merkt dat dit boetebeleid nog heel wat marge heeft, zoals de dienst Netheid ook toegaf.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.