Met de tram op reis in eigen stad

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
05/07/2013
De tram staat vaak synoniem met de stress en de drukte van het woon-werkverkeer. Maar in de zomer kan je er ook mee reizen in eigen stad. Wij opperen hier vier pistes.

De sportiefste

Onze langste trip is goed voor een dagtrip, al kan u ten allen tijde afstappen, inkorten of terugkeren. We volgen een traject vanaf Louiza tot aan het Trammuseum in Sint-Pieters-Woluwe. We nemen daarvoor de tramlijnen 97, 92 en 94, en tussendoor ook even buslijn 41. Zo passeren we tal van interessante plaatsen en parken. De voetballiefhebbers wijzen we onderweg stiekem de weg naar de drie beschermde Brusselse historische stadions, zonder dat de andere reizigers daar last van hebben.

Op de tram die de verkeersgekke Louizarotonde komt opgereden, staat naast het nummer 97 'Dieweg'. Daarmee wordt die weg bedoeld die ons moet wegbrengen van de platgetreden paden. Eens de Charleroisesteenweg en de Bareel van Sint-Gillis achter ons liggen (je zit tijdens een recreatieve tramrit best met het gezicht in de rijrichting), wordt het inderdaad rustiger. De Parklaan heeft haar naam niet gestolen en leidt naar het Park van Vorst en het achterliggende Dudenpark. Vandaar spoort de tram recht op de art-decogevel van het kunstcentrum Wiels, waarna hij links de Van Volxemlaan opdraait. Daar zijn tussen de bomen mooie herenhuizen zichtbaar (zelfs Lidl en Proxy Delhaize zitten hier in een mooi pand). De voetballiefhebbers kunnen hier een eerste keer uitstappen aan halte Union om via de de beschermde art-decogevel van Unions Joseph Mariënstadion uit 1926 te gaan bewonderen. De rest kan de andere kant opkijken, bijvoorbeeld naar de gebouwen van dansgezelschap Rosas aan de rechterkant.

Niet veel later passeren we het mooie centrum van Vorst, met het statige stadhuis, de abdij, en de terrasjes van het Sint-Denijsplein. Nog wat verder zou je kunnen picknicken in het Bemptpark aan de Neerstalsesteenweg, waar je een wat surrealistisch zicht hebt op electriciteitscentrale van Drogenbos.

De Neerstalsesteenweg en de Stallestraat zijn lang genoeg voor wat klassieke tramactiviteiten genre gesprekken afluisteren, of raden wanneer iemand gaat afstappen, maar vanaf halte Marlow kijken we weer naar buiten, naar het dichtbegroeide Wolvendaelpark links, of de villa's aan de rechterkant. We kunnen hier gerust een ommetje maken want we moeten aan halte Wolvendael afstappen om te wachten tot in dezelfde richting tram 92 richting Fort Jaco passeert.

We nemen tram 92 om in Sint-Job te geraken, een echt dorp in de stad. Het Sint-Jobplein is ondanks de aan de gang zijnde werken nog altijd charmant, en voorzien van veel winkels en horeca, waaronder de afspanning Relais St-Job en café l'Imprimerie. Wij gingen ook even binnen in de kerk die dit jaar honderd jaar oud blijkt te zijn.

Uit de kleine tentoonstelling leren we ondermeer dat Brusselse zwanzers tot WOI in de omgeving van Sint-Job in uniform op meikevers kwamen jagen, en dat hier tussen de twee wereldoorlogen even een nudistenkamp gevestigd was. En over ballen gesproken: voetballiefhebbers kunnen hier via de Victor Emanuel III- en Racinglaan een blik werpen op de sportvelden en de antieke tribune van Racing Club de Bruxelles, waar in 1904 de eerste continentale voetbalinterland (tussen België en Frankrijk) werd gespeeld. De rest kan via Alphonse XIII-laan naar halte 'Montana' op hoek van Waterloose en de Ter Hulpsesteenweg.

Daar nemen we bus 41 richting Transvaal voor een groene rit langs sterrenrestaurant Villa Lorraine (zo bent u daar ook eens geweest), door Ter Kamerenbos, langs wat ambassades en andere riante residenties, het stationnetje van Watermaal dat Paul Delvaux zo graag schilderde, tot aan de schitterende tuinwijk Le Logis-Floréal, waar overigens ook het naoorlogse Drie Lindenstadion gevestigd is. We springen terug op de bus tot aan Herrmann-Debroux en zetten dan door voor een laatste stukje met tram 94 langs Hertoginnedal, Villa Empain,en de Brasserie des Etangs aan de vijvers van Woluwe, om zo het Trammuseum te bereiken.

De groenste

De groenste tramlijn is ongetwijfeld die met het nummer 44. Die vertrekt in station Montgomery, rijdt langs het Trammuseum, waar je in de achteruitkijkspiegel nog even het Jubelpark ziet, en gaat dan bijna in rechte lijn helemaal tot in Tervuren. Je volgt dus de brede Tervurenlaan (waar je ook het Stocletpaleis en het park van Woluwe ziet) en duikt dan tussen de bomen die de uitlopers zijn van het Zoniënwoud. Bij aankomst in Tervuren zie je het Academiënpaleis en ben je vlakbij het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) dat eind november wegens renovatie zijn deuren sluit. Dit traject kan je op zondag ook op een historische tram afleggen (zie Trammuseum).

De langste

Tramlijn 94 is nog heel eventjes (tot in september) de langste van het gewest. Ze loopt van halte Stadion aan het Koning Boudewijnstadion in het noorden, dwars door het centrum helemaal naar het zuiden. Daar nemen de trams nog een ruime bocht alvorens te arriveren aan het Trammuseum. De komende jaren zal de lijn nog verlengd worden, maar in september wordt het traject al opgesplitst in de nieuwe lijn 93 tussen Stadion en Legrand, en lijn 94 tussen Poelaert en het Trammuseum. Tot dan kan je in één rit de Heizelvlakte, Horta's Brugmannziekenhuis, de Brabantstraat, de Koningstraat, de Louizalaan, Ter Kameren, de Hippodroom van Bosvoorde en Villa Empain aandoen.

Trammuseum

Het Museum voor het Stedelijk Vervoer of Trammuseum is gelegen in een gerenoveerde stelplaats aan het kruispunt van de Woluwelaan, de Vorstlaan en de Tervurenlaan. Een bezoek is de moeite waard want in het museum staan tientallen historische voertuigen te blinken. Sommige rijden ook nog, waardoor je tijdens de weekends in de zomer 'historische' ritjes kan maken doorheen het Zoniënwoud naar Tervuren of naar het Jubelpark.

De Brussels Tourist Tramway is dan weer een gegidste rondrit van 40 kilometer doorheen de stad die elke zondag tot de laatste zondag van september gevolgd kan worden aan boord van een historische tram uit 1935 .

Tenslotte is het ook mogelijk om te eten in rijdende trams. Tram Experience is een samenwerking van de MIVB met VisitBrussels (http://visitbrussels.be). Per week zijn er acht ritten waarop Brusselse sterrenkoks voor een meergangenmenu zorgen.

Trammuseum, Tervurenlaan 364, Sint-Pieters-Woluwe, zaterdag & zondag 13.00>19.00, 02-515.31.10, bereikbaar met trams 39, 44 en 94 en bussen 36 en 42 (halte Trammuseum), www.trammuseumbrussels.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni