'Met een kilo karpers kweken we tien kilo groenten'

© brusselnieuws.be
18/08/2014

Met een kweekserre wil een bedrijvencentrum in Sint-Gillis 'aquaponie' promoten. Dat is de combinatie van aquacultuur (vissen kweken) en hydroponie (teelt van groenten zonder aarde), en moet steden zelfvoorzienender maken.

Hoe werkt aquaponie? Je begint met een bak met vissen. Hun organische afval passeert door een andere bak, waar gunstige bacteriën dit afval omzetten in natuurlijke meststoffen die door planten kunnen worden opgenomen. In een derde bak nemen de planten de meststoffen op en zuiveren zo het water, dat dan weer schoon is voor de vissen. En dan begint het weer van voor af aan: het gaat dus om een gesloten systeem.

De vereniging Aquaponiris, die deze vorm van landbouw in steden wil promoten, installeerde twee jaar geleden een pilooteenheid op het binnenhof van Village Partenaire, een bedrijvencentrum voor nieuwe initiatieven in het lage gedeelte van Sint-Gillis.

De serre werd symbolisch op de parkeerplaats geplaatst, ter vervanging van de auto van het bedrijvencentrum.

Karpers en mandarijntjes
Aquaponiris koos voor karpers, omdat die goed bestand zijn tegen temperatuurschommelingen, alles eten en ook makkelijk in de handel te verkrijgen zijn.

"Met één kilo karpers produceren wij tien kilo groenten", legt projectverantwoordelijke Jérôme Veriter uit in Le Soir. "Je moet ongeveer negen maanden rekenen voor de vissen groot genoeg zijn om opgegeten te worden. Dat is het voornaamste doel, de groenten zijn gewoon een gunstig neveneffect, hoewel we er meer kweken."

In de serre groeit van alles, melden de organisatoren. Zowel mandarijntjes, paprika's, kruiden, komkommer, tomaten, koolrabi, sla als tarwescheuten werden al geoogst.

De initiatiefnemers zijn, meldt Le Soir, ook bezig in hun kelder kweekcellen voor insecten en champignons te installeren.

Op 19 september opent Aquaponiris zijn deuren voor het grote publiek tijdens Taste of Brussels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni