Michael De Cock over 11 juli: 'De strijd is gestreden, toch?'

HUB
© BRUZZ
06/07/2016

Brussel is een stad van meerderheden en minderheden, maar er is niet echt een leidende cultuur. Het is een lappendeken van culturen en gemeenschappen.

Vanuit dat gegeven is het normaal dat een van die gemeenschappen feestviert waarbij ze de identiteit wil versterken. Er is niks mis met een groot feest dat verbindend werkt in de stad en dat niet eisend is of een claim legt op het verleden. Want de strijd is gestreden, toch. In elk geval, strijd voeren heeft niet veel zin in een stad met een gedeelde identiteit.

Ik voel mij ook niet in strijd. Ik geloof in de kracht van de Vlaamse cultuur, van cultuur sowieso. In Brussel, waar alles samenkomt, is die cultuur heel gelaagd.

De KVS is traditioneel dicht op 11 juli. We zijn dan in zomerreces. Zelf ben ik met vakantie in Frankrijk, anders zou ik vast even gaan kijken naar de dance battles op het Muntplein. Maar ik ben geen groot feestganger als het aankomt op nationale of Vlaamse feestdagen.

Of de KVS toch niet zou moeten deelnemen aan het feest? Wij liggen buiten het epicentrum van de festiviteiten en kunnen niet echt bijdragen. Het zou wellicht anders zijn mocht Brussel een groot cultuurfestival in de zomer krijgen.

11 juli 2016

Maandag is het feest. Vlamingen herdenken de Guldensporenslag. Met dank aan Hendrik Conscience. Maar hoe vieren de Brusselaars die dag? We vroegen het aan elf mensen met een mening, van Bart Maddens tot Abou Jahjah. Dat en meer nieuws over de Vlaamse Feestdag vind je in het dossier hieronder.   

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , 11 juli 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni