Migranten in Groot-Bijgaarden: 'Politie maakt zich niet kenbaar'

TDN
© BRUZZ
03/02/2018
Politiebewaking agenten NAVO

| De migranten ontkennen niet dat ze geweld gebruikten, maar ze wisten niet dat ze te maken hadden met agenten.

De migranten die betrokken waren bij een aanvaring met de federale wegpolitie op een snelwegparking in Groot-Bijgaarden wisten niet dat ze te maken hadden met agenten. "We dachten dat we werden aangevallen door een bende. De politie maakte zich niet kenbaar", getuigen enkele migranten.

In de nacht van 18 op 19 januari werden agenten door een 40-tal migranten aangevallen op het parkeerterrein in Groot-Bijgaarden. De federale wegpolitie hield er een gerichte controleactie naar transmigranten die naar Groot-Brittannië wilden reizen. Eén van de agenten moest een waarschuwingsschot lossen. "Onaanvaardbaar", noemde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) het incident.

Twee weken later brengt een aantal van de migranten een andere versie van de feiten. Een dag eerder zouden zij door een dievenbende aangevallen zijn op het parkeerterrein. Wanneer de politie in de nacht van 18 op 19 januari in twee zwarte wagens de parking opreed, dachten de migranten dat het om diezelfde bende ging.

gb.jpg

| De parking in Groot-Bijgaarden wordt van zonsondergang tot zonsopgang bewaakt door een privébedrijf, met veiligheidsagenten én honden. 's Nachts mogen er geen vrachtwagens meer geparkeerd worden.

"Acht mannen stapten onze richting uit. Ze waren in burgerkledij en maakten zich niet herkenbaar als agenten", getuigt een migrant in La Libre. "We hebben ons verzet, omdat we dachten dat het om dezelfde bende ging als een dag eerder. We wilden onze belagers doen vluchten. Op geen enkel moment hadden we door dat het om politie ging."

Pas wanneer één van de agenten een waarschuwingsschot loste, begreep de groep migranten dat ze met politie te maken had. "We sloegen op de vlucht, maar ik heb astma en kon niet volgen. De politie haalde me in, maar tot mijn verbazing werd ik niet gearresteerd", aldus een tweede migrant. "Ik kreeg wel enkele klappen op mijn hoofd."

De Ligue des Droits de l'Homme (LDH) vindt de getuigenissen verontrustend. "Ministers Jambon en Francken klopten de polemiek op, maar waren hun vaststellingen niet gebaseerd op vervalste feiten?", vraagt LDH-voorzitter Alexis Deswaef zich af. Het federaal parket voert een onderzoek naar het incident.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , politie , migranten , Ligue des Droits de l'Homme , Jan Jambon

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni