De militairen die in de straten van Brussel patrouilleren, zijn niet te spreken over de plek waar ze sinds kort hun nachten moeten doorbrengen. In de Koninklijke Militaire School (KMS) troepen ze met 24 man samen in krappe lokalen. Er zijn amper drie toiletten voorzien voor 70 soldaten en douchen kan enkel in een sporthal. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) verwijst door naar Defensie, maar daar klinkt het dat ze "voorlopig geen bijkomende toelichting willen geven over dit onderwerp".
Militairen klagen over tijdelijke huisvesting bij Koninklijke Militaire School
Dat schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag.
"Twee of drie weken aan één stuk zijn we van huis om het land te helpen beveiligen, en moet je eens zien waar ze ons nu steken", zeggen de misnoegde militairen in de krant.
De locatie voldoet volgens hen allerminst aan de eisen. "De kamers met bedden zijn allemaal ingenomen door de studenten, dus slapen we met 22 tot 24 man in een leslokaal waar qua oppervlakte eigenlijk slechts de helft mag liggen. We hebben dus amper privacy. Die in elkaar geknutselde slaapzaal kan ook amper verlucht worden."
De rustperiodes worden bovendien vaak verstoord, door de afwisselende shifts. "Collega's die vroeger buiten moeten of later binnenkomen, hinderen ongewild de anderen die proberen te slapen", klinkt het.
Ook de sanitaire voorzieningen zijn te beperkt: drie volwaardige toiletten en een urinoir voor zeventig personen. Douchen kan enkel in de sporthal van de KMS.
Volgens de soldaten leiden die leefomstandigheden tijdens de patrouilleweken tot meer zieken. Nochtans ligt de oplossing volgens de militairen voor de hand. "Binnen de KMS is er nog een tweede blok waar vrije ruimtes zijn die kunnen worden ingericht als slaapvertrekken. Waarom verhuizen we niet naar daar?"
De legervakbonden bevestigen dat er wrevel is bij de militairen die in de KMS gehuisvest worden. Volgens VSOA-voorzitter Edwin Lauwereins zijn de verzuchtingen al aangekaart bij Defensie. "Er is ons beloofd dat er oplossingen gezocht worden om hun welzijn te verbeteren, maar Defensie zegt dat het beperkt is qua uitwijkmogelijkheden en budget."
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.