Milquet: 'Extremistische verenigingen verbieden'
Met dat wettelijke kader moet het mogelijk worden om radicale organisaties te verbieden, zegt ze in De Morgen. Ook het internet moet aan banden worden gelegd. Websites die geweld en haat prediken, zullen worden geblokkeerd. De lokale en federale politie krijgen vanaf eind juni een opleiding om radicalisering sneller op te sporen.
Voorts zullen culturele centra, moskeeën, gevangenissen en televisie- en radiozenders beter worden bewaakt. Dat is al zo sinds 2005, maar zal nu nog aangescherpt worden. Milquet wil ook meer steun voor leerkrachten en ouders omdat zij goed geplaatst zijn om radicalisering te ontdekken.
Ook de uitgave van visa wordt strenger gecontroleerd. "We moeten strenger worden als we visa geven, en het moet mogelijk zijn ze te verbieden als er een verdenking van radicalisering is", zegt Milquet. Al deze maatregelen passen in in haar "concreet plan" dat ze deze maand wil lanceren tegen allerlei vormen van radicalisme in België.
Sharia4Belgium
Het plan komt er nadat Sharia4Belgium na een uit de hand gelopen controle en arrestatie donderdagavond van een vrouw met nikab opriep om te betogen voor het politiecommissariaat in de Briefdragerstraat in Sint-Jans-Molenbeek.
Op een persconferentie en in een videoboodschap stelde de woordvoerder van Sharia4Belgium dat de vrouw twee agentes verwondde uit wettige zelfverdediging. Nog volgens de organisatie heeft de politie de vrouw in haar blootje te kijk gezet en haar nikab verknipt.
Er rijzen heel wat vragen bij de tussenkomst van Sharia4Belgium, ook bij Binnenlandse Zaken. "De hallucinante uitlatingen tijdens de betoging, op een persconferentie en in een videoboodschap zijn onaanvaardbaar", zei Milquet zaterdag in een perbericht. De minister beloofde dat het gerecht zijn werk zal doen en de uitspraken niet zonder gevolg laten.
"Goed gereageerd"
In tegenstelling tot de politievakbond VSOA vindt Milquet dat de politie en de gemeente Molenbeek goed gereageerd hebben op de onlusten. "Er was een goede samenwerking en het besliste optreden toont dat de overheden belang hechten aan het respect voor de regels van de rechtsstaat.
Tot slot waarschuwt Milquet om de radicale elementen niet te verwarren met de rest van de bevolking die het islamitische geloof aanhangt. "Zij hebben daar niets mee te maken en verdienen respect."
CGKR onderzoekt uitspraken
Het optreden van Sharia4Belgium is ook het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) niet ontgaan. Het CGKR gaat onderzoeken of er tot haat is aangezet. Zo ja, wil het centrum zich burgerlijke partij stellen.
Het CGKR stelde zich in het verleden al burgerlijke partij tegen de groepering. Dat leidde recent tot de veroordeling van de woordvoerder van Sharia4Belgium, Fouad Belkacem, tot twee jaar cel, waarvan één effectief.
Het centrum vindt het echter geen goed idee om extremistische verenigingen te verbieden. Het is beter te straffen als de daden zich gesteld hebben dan aan preventieve censuur te doen, klinkt het. Het centrum zegt dat de bestaande antiracisme- en antidiscriminatiewet volstaat.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.