Met het dossier ‘Duurzame voeding in kantines’ dat het OCMW van Berchem indiende in het kader van de projectoproep van Brussels Leefmilieu, heeft de gemeente 10.900 euro van het gewest binnengehaald. Het project wil de eetcultuur van rusthuisgebruikers bijsturen, richting ‘veggie’.
Minder vlees en meer veggie in OCMW-rusthuizen S-A-Berchem
Het OCMW van Berchem, dat het dossier indiende, gaat hiermee de eettraditie in het rusthuis Bloemendal en het dagverzorgingscentrum De Zonnebloem gezonder maken. Minder vlees en meer verse groenten en fruit, zo luidt het nieuwe dieet. Het project gaat eerst werk maken van bewustwordingsacties voor een gezonde voeding bij de senioren. Verder wordt geïnvesteerd in opleiding van het keukenpersoneel van beide instellingen. “Met een voltijdse diëtiste bekijken we de dagelijkse schotels; de voedingswaarde moet verbeteren,” aldus OCMW-voorzitter Jean-François Culot (LBR). “Er zullen informatiesessies plaatsvinden om de senioren bewuster te laten eten. De focus ligt op kleinere porties, leren proeven wat in het bord ligt, samen (duurzame en vegetarische) gerechten maken en andere kook- en eetgewoontes aankweken.”
Compostvat
Een en ander begint bij een sterke vermindering van de vleesconsumptie - ‘het is bekend dat dierlijke eiwitten een negatieve impact hebben op ons organisme en het milieu’, stipuleert de gemeente. Naast eerder behaald succes van de vegetarische schotels, zullen nog extra Veggie Days de menukaart van Bloemendal en De Zonnebloem kleuren. “In de gangen komen ook waterfonteintjes, waar met een beker of karaf water kan genomen worden, zodat het gebruik van (wegwerp)flessen beperkt wordt,” stelt Culot. “Voor groenten- en fruitafval komt er een compostvat. Achter de keuken voorzien we een serre voor eigen kweek van kruiden.”
Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.