Minderjarige vreemdelingen ‘op hotel’: 'Beetje tumult is logisch'

Steven Vandenbergh
© Brussel Deze Week
12/04/2012
Buurtbewoners klagen over geluids- en afvaloverlast door minderjarige vreemdelingen uit bed and breakfast Solys Botanique in de Dwarsstraat. De jongeren, die nauwelijks begeleiding krijgen, horen thuis in een opvangcentrum. Toch logeert Fedasil bijna tweehonderd minderjarigen in hotels.

P euken, wikkels en een bokaal mayonaise. Het vuilnis dat Philippe Putman sinds een maand in de tuin van zijn rijhuis in de Dwarsstraat aantreft, is niet de enige vorm van overlast die hij toeschrijft aan de niet-begeleide minderjarige vreemdelingen uit het aanpalende B&B Solys Botanique. Vooral het avond- en nachtlawaai houdt zijn gezin wakker.

Putman, echtgenoot en vader van twee kinderen, spreekt over slaande deuren, roepende en trappen af lopende jongeren. De veertigjarige man hoort het bijna dagelijks, ook na tien uur 's avonds.
Maar dat is niet alles. Een paar weken terug zag een buurvrouw vanaf de overkant van de straat hoe jongeren van het B&B met elkaar op de vuist gingen. Ze belde de politie. Enkele buurtbewoners vragen zich af hoeveel mensen, en in welke omstandigheden, er in het verouderde gebouw verblijven. Maar ook: is een bed and breakfast geschikt voor de opvang van minderjarige vreemdelingen? En krijgen de jongeren gepaste begeleiding en activiteiten?

Pubers
Solys Botanique, voorheen B&B Botanique, dat normaal gezien minstens elf goedkope kamers aan toeristen aanbiedt, vangt op dit moment twintig niet-begeleide minderjarige vreemdelingen op. Deze jongeren, (in theorie) nog geen achttien jaar oud en naar België gekomen zonder persoon die het ouderlijk gezag of de voogdij uitoefent, horen in een opvangcentrum. Maar door plaatsgebrek logeert Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, honderdnegentig minderjarigen in elf goedkopere 'hotels'. "Uit noodzaak."

Solys Botanique, op het internet door ex-gasten vrij vaak negatief beoordeeld, krijgt dertig euro per jongere per dag, laat Fedasil weten. De jongere beschikt dan over de hotelfaciliteiten, inclusief ontbijt. Daarnaast krijgt de minderjarige dagelijks een maaltijdcheque van zes euro. Tweewekelijks ontvangt hij een sanitair pakket. Volgens Fedasil volgt een psychosociaal begeleider de jongeren "wekelijks" op, "al is het niet te vergelijken met een opvangcentrum."

Verre van onvoldoende, stelt Katja Fournier, de coördinatrice van Platform Kinderen op de Vlucht. "In een opvangcentrum krijgen de jongeren een noodzakelijke permanente sociale, psychologische en juridische bijstand." Het Platform ziet toe op de bescherming van de rechten van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen in België. "Wanneer je een groep pubers van allerlei origine, die in een stressvolle situatie zitten, op een kleine ruimte zonder omkadering samen zet, dan hoeft een beetje tumult niet te verbazen. Als deze jongeren rechten en plichten hebben, dan geldt dat ook voor de Belgische staat, die hen alleen op hotel laat wachten."

Niet de eerste klacht
Een man, die zich aan de telefoon als uitbater van Solys Botanique voorstelt, maar zijn naam weigert te geven, zegt niet op de hoogte te zijn van vuilnisoverlast. En het geluid? "Kinderen maken nu eenmaal lawaai, maar het is zeker niet overdreven. Ons gebouw is trouwens goed geïsoleerd. Het is ook altijd dezelfde buur die klaagt, al jaren aan een stuk. Hoeveel toeristen en jongeren er bij ons verblijven? Dat gaat u niet aan, maar het aantal varieert elke dag, door een roulatiesysteem onder de jongeren. Opvang is niet onze verantwoordelijkheid, maar de jongeren krijgen wel elke dag bezoek: een voogd, advocaat, iemand van een ngo of van Fedasil."

Voor buurman Putman, die benadrukt met de toeristen vrijwel nooit problemen te hebben, lijkt de geschiedenis zich te herhalen: in het B&B logeerden al eens minder- en meerderjarige asielzoekers. Volgens Putman, die "twee jaar lang door een hel ging", maakten sommige bewoners te veel lawaai, soms tot twee uur 's nachts. Een verzoeningspoging met de B&B-eigenaar leidde niet tot een minnelijke schikking, zo blijkt uit documenten van de vrederechter. In die periode berichtten enkele media over incidenten met jongeren in B&B Botanique.

Iedereen ontevreden
Patrick Vaes, politiecommissaris in Sint-Joost-ten-Node, zegt de hinder te onderzoeken. "We begrijpen de ergernis van de buren. Het is hier niet aangepast aan dit soort opvang."
Toch zal Solys Botanique - "zolang als dat nodig is, maar niet langer dan dat" - jongeren blijven opvangen, vertelt Mieke Candaele, directeur Communicatie bij Fedasil. "Fedasil is nooit voorstander van opvang in hotels geweest. Het is een tijdelij-ke noodoplossing, die niet aan on-ze kwaliteitsnormen beantwoordt." Te-gelijk benadrukt Candaele dat het aantal plaatsen voor minderjarigen in een jaar tijd van 650 naar 1.150 (exclusief de hotels) steeg.

Intussen overweegt een buurman van het B&B een comité op te richten. Putman pakt het eerder praktisch aan. In de kamer van zijn vijftien maanden oude kind heeft hij een dubbele matras tegen de muur geplaatst. Hij vraagt zich af of het hotel al eens akoestische isolatie en dempend tapijt overwogen heeft. Putman, die naar eigen zeggen ooit een partij kleding aan de asielzoekers schonk, dreigt - net als de minderjarige vreemdelingen op hotel - nog een tijdje het slachtoffer te blijven van een asiel- en migratiebeleid dat jarenlang door verscheidene federale ministers en staatssecretarissen stiefmoederlijk behandeld werd.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni