Minicrèches moeten Vlaams worden
E en en ander staat in de Visienota Kinderopvang die de Vlaamse regering deze zomer goedkeurde. Kind & Gezin zal vanaf 2012 enkel nog met vergunningen werken. Die zullen voor alle crèches eenvormig zijn. Daarnaast wordt er een getrapte subsidiëring uitgewerkt, ook al voor alle kinderdagverblijven.
Daarmee wordt komaf gemaakt met het huidige tweestromenlandschap: kinderdagverblijven die erkend en gesubsidieerd zijn door Kind & Gezin, en de zelfstandige kinderdagverblijven die alleen een attest van toezicht hebben en waar vrije tarieven gehanteerd worden.
In Brussel heeft dat in het verleden tot een anomalie geleid. Omdat de criteria van de Franstalige K&G-evenknie Office National de l'Enfance (ONE) een pak strenger zijn dan die van Kind & Gezin, werken tal van Franstalige zelfstandige kinderdagverblijven met een 'attest van toezicht' van Kind & Gezin. Ze worden niet gesubsidieerd, maar moeten wel aan bepaalde normen voldoen. Er zijn er in Brussel meer dan honderd in dat geval, goed voor enkele duizenden opvangplaatsen. Ze heten Arc-en-Ciel, Aux P'tits Pas of Coucou Winnie, maar hebben een Nederlandstalig attest op zak.
Die situatie zorgt voor de nodige problemen. Ten eerste lijken er in de statistieken op die manier heel wat meer Nederlandstalige kinderdagverblijven in de hoofdstad te zijn dan in werkelijkheid. Ten tweede zorgt het ook op het terrein voor wrevel. Zo zijn er klachten van Nederlandstalige ouders die ongewild met hun kindje in een Franstalige K&G-crèche terecht zijn gekomen.
Vlaanderen probeert hier al een tijd iets aan te doen. De zelfstandige crèches waren altijd al verplicht om in het Nederlands te communiceren met Kind & Gezin, maar dat gebeurde soms door woordvoerders die met de crèche niets te maken hadden. Vorig jaar besliste de Vlaamse regering om een Nederlandstalig diploma te eisen van de verantwoordelijke van het zelfstandige kinderdagverblijf.
Nederlands als omgangstaal
De nieuwe regelgeving, die nu in een kaderdecreet gegoten wordt door minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V), gaat nog een stuk verder. De crèches zullen voortaan het Nederlands als omgangstaal moeten gebruiken. Hoe dat juridisch vertaald zal worden, is nog niet helemaal duidelijk. De taalwet is niet van toepassing in welzijn. Waarschijnlijk zullen er diplomavereisten voor de kinderverzorgers worden ingeschreven in de vergunningsvoorwaarden. Vast staat dat kinderdagverblijven met een vergunning van Kind & Gezin zich vanaf 2012 prioritair zullen moeten richten op de Vlaamse gemeenschap. Dat betekent dat er op termijn een eind komt aan de Franstalige Kind & Gezin-crèches. Wellicht krijgen ze nog tot 2014 om een en ander in orde te brengen. Ze zouden ook bij het ONE kunnen aansluiten, maar zoals gezegd zijn de criteria daar een stuk strenger.
Het nieuwe kaderdecreet is intussen een pad in de korf van Brussels minister-president Charles Picqué (PS). Hij wil het aantal kinderdagverblijven in korte tijd juist spectaculair doen toenemen om voorbereid te zijn op de bevolkingsaangroei. Onder meer Brussels parlementslid Elke Roex (SP.A) pleit daarom voor een dringend overleg over de kwestie tussen de Vlaamse en de Franse Gemeenschap.
Als alles goed gaat, legt minister Vandeurzen nog dit jaar een ontwerp van kaderdecreet voor aan de Vlaamse regering. In 2011 zou het dan besproken kunnen worden in het Vlaams parlement.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.