Te veel wandelaars houden hun hond niet aan de lijn, ook al is dat in Wallonië en Vlaanderen verplicht. In Brussel is het minder duidelijk, want daar worden loslopende honden gedoogd, op voorwaarde dat het baasje het dier onder controle heeft. Na de derde doodgebeten ree in een maand tijd vraagt een Waalse boswachter om de wetgeving over loslopende honden in de drie gewesten gelijk te schakelen.
Minstens drie reeën in één maand doodgebeten door loslopende honden in Zoniënwoud
Lees ook: Minder reeën in het Zoniënwoud
Begin december trof de Waalse boswachter Nicolas Bronchain een dode ree aan, zo te zien bezweken aan een hartaanval nadat het achterna gezeten was door een hond. Daarover schrijft La Capitale en de boswachter bevestigt het nieuws aan BRUZZ. Een week later werd Bronchain opnieuw opgebeld door passanten die een hond op jacht zagen gaan, niet ver van Het Kasteel van Terhulpen. De boswachter trof kort daarna een ree aan met bijtsporen.
Op 6 januari werd de boswachter opnieuw gewaarschuwd omdat wandelaars een stervend ree aantroffen. Ook bij dit dier trof Bronchain sporen aan waaruit bleek dat het op de vlucht was. De ree had bijtsporen in de nek en de wandelaars getuigden over geluiden van honden even tevoren.
Daarnaast waren er in dezelfde tijdspanne nog twee incidenten in het door Wallonië beheerde gebied van het Zoniënwoud. Dit keer zonder dodelijke afloop: een paard dat op hol sloeg wegens een loslopende hond en de ruiter heeft afgeworpen. Ook halverwege december trof de boswachter twee honden aan die een ree achterna zaten. Het dier is mogelijk ontkomen, of mogelijk vindt een boswachter het later nog.
Niet de eerste keer
Het Zoniënwoud strekt zich uit over de drie Belgische gewesten. In Wallonië en Vlaanderen moet de hond aangelijnd zijn in het bos, in Brussel niet, mits de hond onder controle gehouden wordt en zich niet in een als 'kwetsbaar gebied' aangeduid gebied begeeft. Leefmilieu Brussel communiceert dat de hond in het Zoniënwoud steeds aan de leiband moet, behalve indien dit anders wordt vermeld.
Volgens boswachter Bronchain houden hondenbaasjes zich hier, ondanks de geharmoniseerde bordjes in het bos, niet altijd aan. Hij pleit er daarom voor om de onderliggende wetgeving te harmoniseren.
Ook in het Brusselse deel van het Zoniënwoud zijn honden een groot probleem, getuigde de beheerder vorig jaar nog aan BRUZZ. Het aantal reeën in het Zoniënwoud neemt af, zo bleek twee maanden geleden nog. Door de grote hoeveelheden mensen in het bos, maar ook hun niet-aangelijnde honden spelen een belangrijke rol.
Verplichting om aan te lijnen
De Stichting Zoniënwoud zal in februari een bijeenkomst organiseren om de kwestie te bespreken. Het is niet de bedoeling honden te verbieden, benadrukt de Waalse boswachter.
Het doel is om "de rust van de wilde dieren te waarborgen en ook om andere wandelaars te respecteren, die soms niet van deze dieren houden," sluit de boswachter af. Volgens hem beseffen mensen niet hoe gevaarlijk honden zijn voor wilde dieren. "Het bos is de slechtste plaats om je hond los te laten lopen omdat het een zeer kwetsbaar ecosysteem is."
Lees meer over: Brussel , Oudergem , Ukkel , Watermaal-Bosvoorde , Samenleving , Zoniënwoud , herten
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.