De MIVB zette deze morgen een buschauffeur op straat nadat foto’s waren opgedoken waarop de nazi-tattoos van de man te zien zijn. Volgens gelijkekansencentrum Unia is dat ontslag gerechtvaardigd en geen vorm van discriminatie. “Het kan zijn dat de man zich onrechtvaardig behandeld voelt, maar dat betekent nog niet dat er sprake is van discriminatie." Ook volgens een arbeidsexpert is het ontslag te rechtvaardigen.
‘MIVB heeft alle recht om buschauffeur te ontslaan omwille van nazi-tattoos’
De warme zomer heeft een buschauffeur van de MIVB zijn job gekost. Op een personeelsfeest ontblootte Olivier B. zijn armen waardoor zijn tattoo’s met neonazisymbolen plots zichtbaar werden.
Het tafereel werd door zijn collega’s vastgelegd op foto’s die ook de directie van de MIVB onder ogen kreeg. Daar vonden ze de tatoeages onaanvaardbaar en ontsloegen ze de man op staande voet.
Geen vorm van discriminatie
Gelijkekansencentrum Unia begrijpt die beslissing en zegt dat de buschauffeur in geen geval het slachtoffer is geworden van discriminatie. “Er zijn 19 criteria die bepalen of een situatie al dan niet als discriminerend beschouwd kan worden. Daarbij wordt alleen gekeken naar aangeboren fysieke kenmerken zoals grootte, geslacht of huidskleur”, legt Lode Nolf van Unia uit.
"Een tekening of tattoo die eigenhandig op het lichaam is aangebracht hoort daar dus niet bij. Het kan zijn dat de man in kwestie zich onrechtvaardig behandeld voelt, maar dat betekent nog niet dat er sprake is van discriminatie. Die twee zaken worden vaak met elkaar verward.”
‘Onderzoek moet aantonen of feiten strafbaar zijn’
Het voorval werpt meteen ook de vraag op of de feiten strafbaar zijn. “In Duitsland is het dragen van dergelijke symbolen strafbaar. Dat is wettelijk zo bepaald. Maar in ons land wordt er gekeken naar het publieke karakter van de feiten en wordt er nagegaan of er ‘bijzonder opzet’ mee gemoeid is.”
“Van zodra de feiten zich voordoen in een groep van meer dan twee personen en er iemand aanstoot neemt aan wat er al dan niet gezegd wordt of te zien is, bevindt de gebeurtenis zich binnen de publieke sfeer. Als daarbij in combinatie kan worden aangetoond dat er wordt aangezet tot haat en geweld, dan spreken we van een strafbaar feit."
"Het onderzoek zal moeten aantonen of aan beide voorwaarden voldaan is”, verduidelijkt Nolf. De buschauffeur zelf is voorlopig niet beschikbaar voor commentaar.
'Meeste rechters zullen MIVB volgen'
Mocht het tot een gerechtelijk geschil komen tussen de ontslagen chauffeur en de MIVB, dan is de kans groot dat de rechtbank de MIVB gelijk geeft. Dat zegt Pieter Pecinovsky van het Instituut voor Arbeidsrecht van de KU Leuven aan persagentschap Belga.
De arbeidswetgeving laat immers toe het contract tussen werkgever en werknemer stop te zetten als elke toekomstige samenwerking in het gedrang komt. En een dergelijke clash tussen waarden is daar een voorbeeld van.
"Het is bovendien niet omdat je iets buiten de werkuren doet dat dat geen impact heeft op de samenwerking tussen werkgever en werknemer en op de waarden van het bedrijf. Denk maar aan mensen die racistische zaken zeggen op Facebook, ook dat kan een reden zijn voor ontslag", zegt hij.
Bekijk hieronder de uitleg van specialiste arbeidsrecht Sylvie Lacombe:
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , neonazi-tatoeage , MIVB , buschauffeur
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.