Vanaf volgend jaar gaat vervoersmaatschappij MIVB experimenteren met drie verschillende modellen van elektrische bussen. Er komt een oplaadpunt in de stad aan de busterminus bij de Naamsepoort.
MIVB test drie types elektrische bussen
Dat er een elektrisch busje komt binnen de Vijfhoek was al bekend. In de loop van volgend jaar zou de zogenaamde Citybus moeten gaan rijden tussen Louiza en de Dansaertwijk. Het precieze parcours ligt nog niet vast. Waarschijnlijk zal de bus ook een stukje door de voetgangerszone rijden. Om de nieuwe lijn te bedienen gaat de MIVB een 8-tal kleine elektrische bussen bestellen. Het gaat om modellen van 10 meter lang die plaats bieden aan 40 reizigers.
Daarbovenop gaat de Brusselse vervoersmaatschappij ook nog experimenteren met twee andere modellen van elektrische bussen. Dat kondigden topman Brieuc de Meeûs en minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) aan tijdens hun bezoek aan een wereldcongres voor openbaar vervoer in Montréal.
Enerzijds komen er 25 bussen die onderweg op enkele minuten tijd hun batterij kunnen opladen. Dit type zal worden ingezet op lijn 64, tussen Haren en de Naamsepoort. De lijn krijgt oplaadpunten bij de stelplaats in Haren, en ter hoogte van de eindhalte bij de Naamsepoort, waar men de elektriciteit van het metronet kan gebruiken. In Montréal maakte de MIVB-delegatie alvast een testrit met dit type bus.
Anderzijds wil de MIVB ook tussen 5 en 10 bussen inzetten die 's nachts hun batterij opladen in hun stelplaats. Deze zouden gaan rijden op de lijnen 13 (UZ - Zwarte Vijvers) en 37 (Albert - Station Linkebeek). Die laatste lijn bestaat vandaag nog niet, maar is gepland in het kader van het busplan. De oplaadinfrastructuur voor dit model, evenals voor de Citybus, moet in de stelplaats Jacques Brel komen.
Als de experimenten meevallen, kan de vervoersmaatschappij grotere bestellingen overwegen. "Bedoeling is de verschillende technologieën te evalueren," zegt Smet. "Zo kunnen we in 2020 of 2021 beslissingen nemen die ons in staat stellen om de volledig busvloot elektrisch te maken tegen 2030."
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.