Nog tot 20 maart kunnen inwoners van Anderlecht hun grofvuil achterlaten in een mobiel containerpark. Als het proefproject een succes wordt, zal het ook in andere gemeenten ingang vinden.
Mobiel containerpark in Anderlecht
Lees ook: Architectuurwedstrijd voor containerpark
Het mobiele park is ontstaan uit noodzaak. In Anderlecht had normaal voor de jaarwisseling een gloednieuw gewestelijk containerpark moeten openen, maar de bouw daarvan heeft zware vertraging opgelopen.
Het mobiele containerpark zal elke dag zijn tenten opslaan op een andere locatie in Anderlecht. “Iedereen kan er terecht om grofvuil, elektrische machines en Klein Gevaarlijk Afval te dumpen”, zegt schepen van Netheid, Elke Roex (SP.A), aan brusselnieuws.be.
Het project wordt mee georganiseerd door staatssecretaris Fadila Laanan (PS), die bevoegd is voor Openbare Netheid. “Mensen vinden het een gemak dat er dichtbij hun huis een plek is waar ze te voet, met de fiets of met de auto terechtkunnen. Bovendien past dit ook in onze strijd tegen sluikstorten. Dankzij de mobiele containerparken valt nog een reden weg waarom mensen vuil op straat zouden zetten.”
Brussel hinkt flink achterop wat containerparken betreft. Met twee gewestelijke en zeven gemeentelijke parken is er slechts één afvalpark per 124.000 inwoners, tegenover bijvoorbeeld een per 52.000 inwoners in Antwerpen en een per 35.000 in Gent. Bovendien hebben drie geplande extra containerparken, waaronder het park in Anderlecht, flink wat vertraging opgelopen.
Tegen 2019 moeten alle bestaande gemeentelijke containerparken ook door het Gewest beheerd worden. “Het dienstaanbod zal dan veel beter zijn”, verzekert Laanan. “De openingsuren worden uitgebreid en de parken worden ook toegankelijk voor mensen van buiten de gemeente waarin ze liggen. Bovendien sparen gemeenten zo heel wat kosten uit.”
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.