Moeizame start voor e-inschrijvingen

Jelle Couder
© Brussel Deze Week
06/01/2010
Maandag 4 januari, 13 uur, was D-Day voor ouders die hun kind wilden aanmelden in een Nederlandstalige Brusselse school. Het nieuwe online inschrijvingssysteem lag echter dwars, zodat het voor de ouders een verwarrende dag werd.

Ouders die om 13 uur stipt achter de computer zaten, waren er in eerste instantie aan voor de moeite. Door een programmeerfout zou het een halfuur duren eer de eerste mensen aangemeld raakten. Ook daarna waren de problemen niet van de baan en bleef het systeem stroef werken. Dinsdag 5 januari werd het inschrijvingssysteem dan om 13 uur offline gehaald om de problemen definitief uit de wereld te helpen. Om 20 uur zou het opnieuw beschikbaar moeten zijn.

Zeker voor de ouders die kinderen wilden inschrijven voor het secundair onderwijs, kwam het oponthoud ongelegen. Daar geldt namelijk het 'eerst komt, eerst maalt'-principe.

Voor het lager onderwijs speelt dat tijdstip geen rol. Daar wordt rekening gehouden met het aantal maanden dat een kind in een Nederlandstalige crèche zat en de afstand tussen woonplaats of werk van de ouders en de school. Aanmelden kan nog tot en met 31 januari, tegen 8 februari moeten alle ouders meer duidelijkheid hebben over de toekomstige school van hun kinderen.

Wachtrijen vermijden
Even recapituleren: vanaf dit jaar wordt er elektronisch ingeschreven, voor het schooljaar 2010-2011. De bedoeling is om de lange wachtrijen en de kampeertoestanden uit het verleden te vermijden.

Het elektronische inschrijvingssysteem werd op poten gezet door het Lokaal Overlegplatform (LOP) Brussel. Daar hopen ze lessen te trekken uit de eerste dag. "Er hebben zich problemen voorgedaan die we niet verwacht hadden," zegt Dimokritos Kavadias, de voorzitter van het LOP Basisonderwijs. "We beseffen dat het hier om heel gevoelige materie gaat. Daarom gaan we het systeem grondig evalueren. Waarschijnlijk is de oorzaak een programmeerfout, want we hadden genoeg bandbreedte voorzien om de verwachte toeloop het hoofd te bieden."

Ondanks de problemen waren er op 4 januari om 19.30 uur toch 5.580 kinderen aangemeld, van wie 58 procent voor het secundair onderwijs. Het LOP wil mensen die problemen ondervonden tijdens het aanmelden, geruststellen. "We kunnen heel wat gegevens reconstrueren," zegt Kavadias. "Wie bijvoorbeeld in het midden van de procedure uit het systeem gegooid werd en daarna niet meer kon inloggen, hoeft niets te vrezen. Die mensen zullen een e-mail krijgen van ons om hun gegevens aan te vullen, en er zal rekening gehouden worden met hun originele aanmeldingstijdstip."

Blijft de vraag waarom men een beroep moest doen op een potentieel kwetsbaar computersysteem. "We hebben geprobeerd om een zo billijk mogelijk systeem op te zetten," zegt Kavadias. "Niemand wil uiteraard terug naar de kampeertoestanden. En uit ervaringen in Leuven is gebleken dat een callcenter ook niet ideaal is. Daar gebruikten mensen met een uitgebreid sociaal netwerk dat om meer kans te maken. Toch staat het sys­teem niet ter discussie, het moet alleen grondig geëvalueerd worden."

Onduidelijkheden
Verschillende ouders kregen af te rekenen met moeilijkheden. "Er waren toch nog wat onduidelijkheden," klinkt het bij een vader. "Het was duidelijk ontworpen door IT-mensen, het was vrij moeilijk om alles in te vullen. Ook kan niet iedereen zich om 13 uur vrijmaken en heeft niet iedereen een internetverbinding. Ook een helpdesk zou handig zijn bij vragen."

Andere ouders zijn milder: "Ondanks de uitgebreide informatiecampagne was er nog veel onduidelijkheid, maar over het algemeen zijn we tevreden met de website. Nadeel is wel dat we nu nog tot 8 februari in het ongewisse blijven. Maar we gaan ons daar niet te druk over maken."

Tekort aan plaatsen
De Brusselse Organisatie voor de Emancipatie van Jongeren (D'BROEJ) hielp maandag een twintigtal kansarme gezinnen. "Dat verliep inderdaad moeizaam," zegt Bruno Bauwens. "Maar vergis u niet, wij zijn zeker voor dit systeem. Het LOP heeft een goede poging gedaan om het inschrijven te democratiseren. Het is duidelijker dan de individuele inschrijving in het bureau van de directeur. Nu gaan we ook zien hoe groot het tekort aan plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs is. Een slecht werkend inschrijvingssysteem mag ons ook niet afleiden van de fond van het probleem: dat er nu al duizend tot drieduizend plaatsen te kort zijn, dat de klassen veel te groot zijn en dat sommige scholen meer leerkansen bieden dan andere. Bovendien zal het tekort aan plaatsen de komende tien jaar alleen maar toenemen. Elke ouder wil het beste voor zijn kinderen. Er wordt dus gekozen voor de traditioneel 'betere' scholen. Terwijl we de leerkansen ook in andere scholen moeten opkrikken, bijvoorbeeld door kleinere klassen. Een perfect werkende webapplicatie zal dat probleem ook niet wegnemen."

Ook politiek Brussel heeft zijn reactie klaar. Bij oppositiepartij SP.A spreekt men "een van vorm van amateurisme die je van de overheid niet kunt tolereren." CD&V spreekt van haastwerk en een "gebrek aan informatie bij de ouders".

Groen! wil dan weer af van 'eerst komt, eerst maalt' en van de manier waarop de schoolvoorrang wordt ingevuld. Zij willen een systeem dat de verschillen tussen prestigieuze en andere scholen wegwerkt.

Brussels minister Jean-Luc Vanraes (Open VLD), bevoegd voor Onderwijs in de Vlaamse Gemeenschapscommissie, hoopt dat de problemen zo snel mogelijk opgelost geraken en wil daarvoor het LOP, indien gevraagd, extra middelen en mensen geven. Voor woensdag 6 januari stond er een evaluatievergadering gepland.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni