Moeten politiezones achterstallige premies uitbetalen?

© tvbrussel
09/02/2011
Er hangt een miljoenenclaim boven de hoofden van de Brusselse politiezones. Alles heeft te maken met misgelopen premies voor het politiepersoneel tussen 2002 en 2007.

De ruim 4.000 politiemensen in Brussel wachten nog op miljoenen achterstallige premie. Alles draait rond de zogeheten Copernicuspremie, een extra vakantiepremie voor ambtenaren uit 2002.

Politiemensen krijgen de premie niet. Volgens de rechter is dat discriminatie. Het gaat over heel veel geld. "Alles hangt af van de anciënniteit en de graad, maar het komt neer op zo'n 6 à 7.000 euro netto per persoon," zegt Axel Poels van politievakbond Sypol. "Als de premie onmiddellijk uitbetaald wordt, dan gaat het om meer dan 16 miljoen euro in Brussel, en 300 miljoen euro in heel België."

Volgens de politievakbond Sypol is dat bedrag voor rekening van de federale overheid. Negen jaar geleden besliste die om de premie niet uit te betalen aan politiemensen. Binnenlandse Zaken schuift nu de premies voor de lokale politie door naar de politiezones. Maar dat zien die zones niet zitten.

"Dat zou een ramp zijn voor de verschillende zones," zegt Vincent De Wolf (MR), als burgemeester van Etterbeek ook voorzitter van de zone Montgomery. "Ongeveer 4 miljoen euro voor onze zone, dat past niet in de begroting."

De zones zijn bang dat hun werking in het gedrang komt als ze de premies toch moeten uitbetalen. Het zou onder meer onmogelijk worden om voldoende nieuwe mensen aan te werven. Maar Sypol relativeert: "We moeten geen angstklimaat creeëren, want die premie moet niet onmiddellijk betaald worden. We staan open voor onderhandelingen om bijvoorbeeld die premie in schijven af te betalen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni