Terwijl de bibliotheek van Strombeek na twee dagen al stopt met de take-out service, wil de bibliotheek van Molenbeek er vanaf volgende week mee beginnen.
Molenbeek begint met 'take-out' bibliotheek
Eerder deze week namen de bibliotheken van Strombeek-Bever (Grimbergen) en Vilvoorde het initiatief om met een 'take-out service' te beginnen. Gisteren liet de bib van Strombeek weten dat ze ermee stopt ‘aangezien het virus volgens de berichtgeving tot 72 uren kan overleven op gladde oppervlakken’.
De Brusselse bibs hielden de boot eerst af, maar ondertussen meldt de Molenbeekse schepen Gloria Garcia Fernandez van Nederlandstalige cultuur (Open VLD) dat de Nederlandstalige bib van Sint-Jans-Molenbeek volgende week een take-out dienst start. “Op maandag- en dinsdagochtend kunnen de mensen kun keuze aan boeken, dvd’s en cd’s telefonisch of per mail doorgeven. Donderdagnamiddag kan het materiaal worden afgehaald.”
Uitgeleende boeken in quarantaine
Volgens Garcia Fernandez zullen alle veiligheidsvoorschriften in acht worden genomen. “De mensen die hun boekenpakket komen afhalen, worden één per één binnengelaten. Eenmaal binnen blijven ze op voldoende afstand van onze medewerkers. En alle ingeleverde boeken gaan eerst een week lang in een speciale kamer voor ze weer uitgeleend worden.”
De service is trouwens niet alleen toegankelijk voor de leden van de bib van Molenbeek, maar voor iedereen met een BruNO-kaart. Bovendien zal ook de ludotheek van Molenbeek binnenkort met een take-out service beginnen, kondigt Garcia Fernandez aan.
"Vijf weken geen school is een enorme uitdaging. Het is heel belangrijk dat het leerproces niet wordt onderbroken, Nederlandstalige boekjes lezen kan daarbij helpen.”
Het initiatief zal natuurlijk wel extra verplaatsingen van medewerkers en bibklanten creëren. “Dat besef ik,” zegt Garcia Fernandez. “Maar we kregen zoveel mails van mensen die meldden dat ze thuis geïsoleerd zaten.”
Haar collega Jef Van Damme, schepen van Nederlandstalig onderwijs in Molenbeek, is blij met het initiatief. “In Molenbeek leven vele kinderen in kleine woningen, vaak in kansarme gezinnen. Thuis komen ze amper in contact met het Nederlands. Vijf weken geen school is een enorme uitdaging, bijna te vergelijken met de grote vakantie. Het is heel belangrijk dat het leerproces niet wordt onderbroken. Nederlandstalige boekjes lezen kan daarbij helpen.”
Lees meer over: Brussel , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.