Molenbeek heeft voortaan een geografisch en kunstzinnig nulpunt: het kunstwerk ‘Nulpunt-Moment’ van de Brusselse Joëlle Tuerlinckx. Enkel de tip is zichtbaar, want de rest van de massieve blauwe steen is woensdag onder het Gemeenteplein begraven.
Molenbeek begraaft zijn Nulpunt
12,5 ton zwaar, goed voor een volume van 6 kubieke meter: dat zijn de monumentale afmetingen van het werk van kunstenares Joëlle Tuerlinckx. Het werd woensdagnamiddag definitief onder de grond geplaatst, onder het Molenbeekse Gemeenteplein.
De blauwe steen uit Henegouwen werd begin januari per schip overgebracht naar Molenbeek. Uit de rechthoekige steen heeft steenkapper Marc Gusslin een beeldhouwwerk gesculpteerd waarvan het bovenste stuk lijkt op een cilinder. Het is enkel die bovenste tip die boven de grond van het gemeenteplein uitsteekt. Tuerlinckx bedacht het hele concept.
Zoals de naam aangeeft, vormt het werk het geografische nulpunt van Molenbeek, van waaruit de gemeente de afstanden naar andere plaatsen zal berekenen. Maar volgens Tuerlinckx is het ook een nulpunt in de tijd. Voortaan is er de tijd vóór het kunstwerk bestond, en de tijd erna.
Huzarenstukje
"Belangrijker dan de steen op zich is de hele demarche", zegt gemeentelijk ingenieur Vincent Degrunne. "De steen komt uit de steengroeve van Zinnik en werd gebruikt om er andere stenen op te beitelen. Hij bevat dus de sporen van al die stenen, die naar de hele wereld zijn geëxporteerd. Het werk refereert dus aan al die andere plekken op de wereld."
"Bovendien was het plaatsen van de steen onder de grond technisch een huzarenstukje. Wie er bij was, zal voor de rest van zijn of haar leven kunnen vertellen over deze gebeurtenis", aldus Degrunne.
Joëlle Tuerlinckx exposeerde de voorbije maanden in Brussel (Wiels), München en Bristol.
Het kunstwerk kost 80.000 euro, en was besteld tijdens de vorige legislatuur.
Momenteel wordt het Gemeenteplein van Molenbeek heraangelegd volgens het principe van de gedeelde openbare ruimte. De werken duren tot juni. "Tuerlinckx' werk geeft een culturele dimensie aan de heraanleg," zegt Degrunne.
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.