'Molenbeek geen hel, maar hemel voor investeerders'

© Belga
22/05/2017

Verschillende grote vastgoedspelers grijpen de komst van de Amerikaanse president Donald Trump aan om maandag hun plannen met Molenbeek aan te kondigen. Samen investeren ze in de bouw van meer dan 450 woningen en appartementen, nieuwe scholen, verschillende crèches, kantoren en winkels in de Brusselse gemeente. Hun motto? "Molenbeek is not a hellhole, but a heaven for investors."

De bewuste vastgoedspelers zijn Re-Vive, Home Invest Belgium, Belgian Land en Inclusio. De vier geloven in het potentieel van de Brusselse gemeente om "dé upcoming buurt van de hoofdstad te worden", zeggen ze in een persbericht van Bereal, het pr-bureau in ons land dat gespecialiseerd is in vastgoed. Samen zetten ze hun schouders onder een aantal grote nieuwbouwprojecten rond het Weststation, de buurt die de komende jaren een belangrijk verkeersknooppunt in Brussel wordt.

Eén daarvan is een woontoren van 18 verdiepingen die vlak naast het metrostation komt en al volop in de steigers staat. EKLA, zoals het project heet, moet op termijn plaats bieden aan 163 gezinnen en 50 studenten. Op de benedenverdiepingen komt er een buurtsupermarkt, een Nederlandstalige kleuter- en basisschool met in totaal tien klassen, een crèche met drie groepen, kantoorruimtes en een nieuw buurtpark. Begin 2018 start daarnaast de bouw van 74 appartementen, zes huizen en een kinderdagverblijf, op de voormalige bedrijffsite van de Emaillerie Belge, aan de andere kant van Westation.

Home Invest Belgium bouwt daarnaast binnenkort een oude kantorensite om tot 96 appartementen en een crèche, op de hoek van de Celidée- en de Paruckstraat. Inclusio heeft dan weer een samenwerking opgezet voor de realisatie van 41 bescheiden en sociale appartementen en 50 betaalbare studentenstudio's, net achter het EKLA-project. Een ander project is Brunfaut, dat eens de vergunning afgeleverd, moet zorgen voor 93 nieuwe appartementen.

Hellhole
De vier doen de aankondiging niet toevallig in de week dat president Donald Trump voor het eerst naar ons land komt. Trump noemde Brussel begin vorig jaar, tijdens zijn verkiezingscampagne, een "hellhole" en verwees daarmee specifiek naar Molenbeek.

"Molenbeek kampt in eerste instantie met een imagoprobleem. Maar wie verder dan enkel dat imago durft te kijken, weet dat Molenbeek potentieel heeft. Mensen laten zich te zeer misleiden door de negatieve berichtgeving over de gemeente, terwijl we juist dat beeld willen doorprikken. Wij geloven echt dat er voor deze buurt een toekomst is weggelegd", zegt Nicolas Bearelle, CEO van Re-Vive.

Opmerkelijk is dat om potentiële kopers en investeerders te overtuigen van de troeven van Molenbeek, onder meer speciale gidsbeurten worden georganiseerd. Gidsen die de buurt erg goed kennen, zullen hen het Molenbeek laten zien dat niet strookt met het huidige negatieve imago. Zo nemen ze de potentiële kopers onder meer mee naar het nieuwe gemeentehuis, het Weststation en naar de talrijke verborgen moestuintjes en binnentuinen.

"Molenbeek heeft veel te bieden, waaronder ook een interessante economische realiteit. De verkoopprijzen liggen er lager dan in andere Brusselse gemeenten. En investeerders die op lange termijn denken, geloven sowieso in de toekomst van Molenbeek. De waarde van het vastgoed zal er de komende jaren alleen maar stijgen, dankzij onze investeringen in de verschillende wijken", zegt Sophie Lambrighs, CEO van Home Invest Belgium.

Donald Trump in Brussel

Op 24 en 25 mei brengt de Amerikaanse president Donald Trump een bezoek aan 'hellhole' Brussel. Volg hier alle berichtgeving over zijn bezoek, de tegenbetogingen, de veiligheidsmaatregelen en de impact daarvan op het dagelijks leven in Brussel. LIVECENTER | Donald Trump bezoekt Brussel   

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Economie , Donald Trump in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni