Trots op Molenbeek: dat zijn de jongeren achter de slogan ‘Je suis/ik ben 1080’. En die boodschap willen ze ook wijd uitdragen. Komende zaterdag gaan ze een zo lang mogelijke menselijke keten proberen te vormen op het Gemeenteplein. 'Met Molenbeek op je cv heb je minder kans op werk.'
Molenbeek komt op straat tegen '1080-stigma'
De doodgeschoten terroristen in Verviers die uit Molenbeek afkomstig zouden zijn hebben Molenbeek nog maar eens in een negatief daglicht geplaatst. De arme gemeente aan het kanaal wordt met haar 100.000 inwoners te vaak geportretteerd als kweekvijver van moslimterroristen en als vrijhaven voor gespuis, vinden de initiatiefnemers van Je suis/Ik ben 1080.
“Het kwam helemaal spontaan”, zegt Rajae Maouane aan brusselnieuws.be. Zij was de eerste die de slogan een dikke week geleden op Facebook postte, naar analogie met het toen alomtegenwoordige ‘Je suis Charlie’. Maouane is geboren en getogen in Molenbeek en werkt er nu ook, als woordvoerster van Sarah Turine (Ecolo), de schepen van Jeugd, Sociale Cohesie en Interculturele dialoog.
“Maar dit is geen politiek project”, benadrukt Maouane. “Ik ben hiermee begonnen in mijn vrije tijd. Brahim Chentouf, projectmedewerker bij vzw D’Broej, postte iets gelijkaardigs op hetzelfde moment, en meteen heeft de boodschap zich verspreid.”
Café Real
“We kwamen op het idee toen we met onze vaste vriendengroep in café Real in de Genardstraat aan het praten waren over de actualiteit. In de media wordt vooral gefocust op de negatieve kanten. Molenbeek wordt vooral vereenzelvigd met de paar gekken die hier wonen, terwijl wij trots zijn op onze gemeente.”
“Het is hier geen no-gozone”, benadrukt Touria Aziz, een collega van Chentouf bij D’Broej. “Hoewel er zeker moeilijkheden zijn, leven we hier toch met zijn allen samen, zoeken we elke dag oplossingen."
"Daarnaast zijn we het beu dat Molenbeek zo gestigmatiseerd wordt. Als je als jongere op je cv Molenbeek als woonplaats opgeeft, dan heb je nog minder kans op werk dan een andere allochtone jongere, en al zeker dan een autochtoon. Maar dat is een vicieuze cirkel: op die manier vergroot de uitsluiting alleen maar.”
De actie zaterdag is meer een symbolische actie, zeggen de initiatiefnemers. Maouane: “Ik krijg reacties uit alle hoeken, van jongeren, moeders met kinderen uit de Maritiemwijk, mijn buren tot zelfs de nouveaux bobos die hier zijn komen wonen (lacht).”
Burgemeester Schepmans stapt mee
Burgemeester Françoise Schepmans (MR) van Molenbeek is alvast enthousiast over het initiatief. "Ik zal zeker aanwezig zijn zaterdag. Ik ben trots Molenbekenaar te zijn. Waarom? Het is een gemeente met veel uitdagingen."
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.