Na Anderlecht treedt nu ook Molenbeek toe tot het alarmeringssysteem BE-Alert. Met dit platform kan de overheid burgers per sms verwittigen in een noodsituatie. Er is wel nog werk aan de winkel om de burgers voldoende te informeren, want nog maar 1 procent van de Brusselaars is aangesloten op het platform.
Molenbeek sluit zich aan bij waarschuwingssysteem BE-Alert
Na Anderlecht heeft Molenbeek zich als tweede Brusselse gemeente geëngageerd om zich aan te sluiten bij het BE-Alert waarschuwingssysteem. Dat besluit burgemeester Françoise Schepmans na een interpellatie van Dirk Berckmans (Gemeentebelangen). BE-Alert werd opgericht in 2014 en moest een aanvulling zijn op de sociale media die al langer worden ingezet om informatie te verspreiden tijdens noodsituaties.
Dankzij BE-Alert kan een burgemeester, gouverneur of minister per sms een bericht uitsturen naar alle burgers waar de noodsituatie een impact op heeft; ook zij die niet verbonden zijn met sociale media.
Informatiecampagnes noodzakelijk
Na een pilootproject met 33 gemeenten, waaronder ook Etterbeek, blijft de participatie van Brusselse gemeenten tot nog toe beperkt. Elsene, Ukkel en Sint-Lambrechts-Woluwe tonen interesse, maar een informatiecampagne lijkt noodzakelijk om meer Brusselaars te overtuigen zich te registreren voor deze dienst.
“In onze hoofdstad maken momenteel 12.247 inwoners gebruik van BE-Alert. Op een totaal van 1.187.890 is dat slechts 1,03 procent. Er lopen momenteel al nationale sensibiliseringsacties, maar ook op lokaal niveau hopen wij dat de burgers beter geïnformeerd worden over deze gratis dienst”, aldus Peter Mertens, woordvoerder van het crisiscentrum.
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.