Molenbeek wil drie miljoen aan achterstallige boetes

Godfried Roelant
21/12/2017
Molenbeek

In totaal heeft Molenbeek nog voor zo'n drie miljoen euro aan achterstallige boetes te goed.

De gemeente Molenbeek wil voor drie miljoen euro aan onbetaalde parkeerboetes innen en schakelt daarvoor een deurwaarder in. Het gaat om recente boetes, maar ook oude overtredingen komen in aanmerking.

In totaal heeft de gemeente Sint-Jans-Molenbeek zo nog voor 3 miljoen euro aan achterstallige boetes te goed, zo staat vandaag te lezen in de krant De Standaard. En dus start de gemeente met een inhaalbeweging om al zo veel mogelijk geld te recupereren. Het gaat om vrij recente boetes, maar ook om overtredingen van jaren geleden.

‘Verjaringstermijn duidelijk overschreden’

Advocaat Hamid El Abouti heeft een cliënt die in oktober 2011 een boete kreeg en nu pas een dagvaarding krijgt. "Ongehoord. De verjaringstermijn is hier duidelijk overschreden. En zo zijn er nog mensen die nog langer geleden beboet werden voor 15 en 30 euro en die nu plots een deurwaarder op bezoek krijgen. De boetes die nu gevorderd worden lopen nu vaak op tot enkele honderden euro’s," zegt de advocaat.

"We zullen bij oude overtredingen individueel bekijken en zien of we het geld nog kunnen innen of het wordt kwijtgescholden"

Gilbert Hildgen, gemeentesecretaris in Sint-Jans-Molenbeek

Gilbert Hildgen, gemeentesecretaris in Sint-Jans-Molenbeek, zegt dat er inderdaad geen onderscheid wordt gemaakt tussen recente en oude boetes. "We zullen bij oude overtredingen individueel bekijken en zien of we het geld nog kunnen innen of het wordt kwijtgescholden. Wie zo een boete kreeg, raden we aan om contact op te nemen met het nummer dat op de brief staat."

Aanhoudend probleem

Het is niet de eerste keer dat Molenbeek in het nieuws komt met dit probleem. Begin vorige maand kaartte gemeenteraadslid Jef Van Damme (SP.A) nog aan dat minder dan de helft van de uitgeschreven GAS-boetes ook daadwerkelijk geïnd worden.

“Het is ongelooflijk dat er nog boetes openstaan van 2013, 2014. Daardoor behouden de mensen het gevoel van straffeloosheid. Alle inspanningen die de gemeente levert, zoals camera’s plaatsen tegen sluikstorten of extra agenten inschakelen om foutparkeerders te controleren worden daardoor tenietgedaan," zei Van Damme toen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Molenbeek , boetes , Jef Van Damme

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni