De Cheval Marin, het monumentale pand in Vlaamse renaissancestijl op de hoek van de Varkensmarkt en de Baksteenkaai, wordt gerestaureerd. De nieuwe eigenaar, vastgoedbedrijf Cofinimmo, maakt beneden horeca en boven appartementen.
Monumentale Cheval Marin krijgt nieuw leven
De bewoners van de Vismarkt zijn opgetogen nu er eindelijk een werfkeet van restauratiefirma Monument gestald werd voor de deur van het bakstenen gebouw. Zeventien jaar lang stond de Cheval Marin, Zeepaardje in het Nederlands, te verkommeren.
In 1999 ging het bekende restaurant met dezelfde naam failliet. Het gebouw werd een stadskanker, beklad met graffiti en getooid met uit de ramen groeiende bomen. Omdat de privé-eigenaar geen initiatief nam, probeerde de Stad Brussel de kanker aan te pakken. Zo werd de renovatie van het Zeepaardje opgenomen in het wijkcontract De Kaaien, maar dat plan ging uiteindelijk niet door. De kosten van onteigening en renovatie van het geklasseerde gebouw bleken te hoog.
In 2013 vroeg en verkreeg de vorige eigenaar dan toch een bouwvergunning voor horeca beneden en appartementen boven, maar een jaar later stelde hij het pand te koop. Vastgoedbedrijf Cofinimmo, kocht het in december 2015 en nam de bouwvergunning over.
Zopas begon Cofinnimo met de restauratie en renovatie, die over een jaar afgerond moeten zijn. “Op de gelijkvloerse en de eerste verdieping wordt een horecazaak ingericht, AB InBev wordt huurder,” zegt Daniëlle Scherens van Cofinimmo. “Op de tweede en derde verdieping komt telkens een groot luxeappartement.” Over het budget van de renovatie wil ze niets kwijt.
Het oorspronkelijke gebouw dateert van 1680 en deed dienst als havenkantoor. De Brusselse haven bevond zich toen op die plek. De havenkapitein had er zijn kantoor en mensen konden er kaartjes kopen voor de boot naar Antwerpen.
Omdat het een markant gebouw was, besloot de vroegere burgemeester Charles Buls het in 1893 te kopen. Bedoeling was om het te restaureren en er een politiebureau en museum in te maken. Maar tijdens de werkzaamheden werd duidelijk dat de restauratie van het zwaar vervallen gebouw te duur zou uitvallen. Ook toen al. De Stad verkocht het gebouw, met de opdracht voor de koper om het à l’ancien weer op te bouwen. Dat gebeurde eind negentiende eeuw.
Daarna werd het een herberg. Vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw stond de Cheval Marin bekend als gastronomisch restaurant. In 2003, vier jaar na het faillissement, werd het pand beschermd.
In de zomer van 2015 maakte BRUZZ (toen nog tvbrussel) een reeks over interessante Brusselse hoekhuizen. In deze aflevering komt de Cheval Marin aan bod (vanaf 2'35").
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.