Het is opvallend mooi weer voor de tijd van het jaar. Bij heel wat mensen zal het kriebelen om de tuin in te trekken of het balkon op te frissen met planten en bloemen. Maar wat mag je al doen, en waar moet je nog even mee wachten?
Mooi weer: dit kan je alvast doen in je stadstuin
“Het is nog een beetje te vroeg om al veel te tuinieren,” zegt Damien Buyse van het Schaarbeekse tuinbedrijf Jardimpact aan BRUZZ. “Ondanks het mooie weer kan het nog vriezen. Rozenstruiken snoei je dus beter nog niet. Want als je dat wel doet, maken ze nieuwe blaadjes. Die overleven de volgende vrieskou niet en dan krijg je een rozenstruik met een wel erg vreemde vorm.”
Hetzelfde geldt voor planten en struikjes op het balkon. “Op het balkon zijn je plantjes natuurlijk wel iets beter beschermd, maar toch raad ik aan ze nog niet te knippen of te snoeien. Binnen een tweetal weekjes kan dat vermoedelijk wel,” aldus Buyse.
Wat van Buyse wel al mag, is knolbloemen planten. “Het is beter dat je deze bloemen in de herfst plant, maar dit weekend mag je zeker nog tulpen, hyacinten, narcissen en krokussen planten.”
Afremmen
Ook Kobe Matthys van Tuiniersforum Des Jardiniers en medetuinier van de gemeenschappelijke Zennetuin in Anderlecht, zegt vooral aan ‘afremmen’ te zullen doen. “Ik ga dit weekend vooral veel stro aan de voet van de boompjes leggen,” zegt Matthys aan BRUZZ.
“Op die manier kan de grond niet te snel opwarmen en zullen de fruitbomen niet te snel bloeien. Want als ze dat wel doen, vriezen ze volgende week misschien kapot en hebben we nadien minder fruit. Het stro zorgt voor isolatie,” zegt Matthys. “Dat beschermt tegen grote temperatuurschommelingen.”
Spinazie
Kalk gooien mag volgens verschillende tuiniers ook, al heeft niet elke grond dat nodig. De optimale zuurtegraad van een grond ligt tussen de 5,5 tot 7 ph. Om te weten of je tuingrond dat haalt, en of je dus al dan niet kalk moet strooien, neem je best eerst een bodemstaal tot op 10 centimeter diep, die je nadien in een tuincentrum kan laten analyseren.
Tot slot geven experten aan dat winterbestendige planten, zoals veldsla en spinazie, ook geplant kunnen worden. “Die zetten zichzelf ‘in rust’ wanneer het vriest, en overleven zo koude temperaturen,” aldus Matthys.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Milieu , tuinieren , Zennetuin , Kobe Matthys , Jardimpact , Damien Buyse , Tuiniersforum Des Jardiniers
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.