Mortierbrigade ontvlucht misdaad in Molenbeek

© brusselnieuws.be
14/06/2011
Het reclamebureau Mortierbrigade trekt weg uit de Maritiemwijk in Molenbeek. Het communicatiebedrijf wil uitbreiden en is de vele gevallen van agressie, vandalisme en inbraak beu. De Mortierbrigade verhuist naar Schaarbeek.

"De verhuis is ingegeven door plaatsgebrek maar we wilden ook weg uit Molenbeek omdat we de miserie, het vandalisme en de relschoppers beu zijn," zegt financieel directeur Dirk Debeys op Radio 1. "Eén werknemer werd niet zo lang geleden gegijzeld in zijn wagen en moest naar een geldautomaat rijden onder bedreiging van een wapen."

De Mortierbrigade koos in 2004 bewust voor de Rotterdamstraat. "We hadden een mooi pand gevonden waar we nog altijd graag zitten maar we werden al snel geconfronteerd met een poging tot inbraak. We zijn dan extra gaan beveiligen. We kregen ook last met groepjes jongeren die werknemers en bezoekers kwamen intimideren."

Volgens Debeys heeft Mortierbrigade jarenlang actief naar oplossingen gezocht. "We zijn de dialoog aangegaan met de jongens die op het pleintje vlakbij voetbalden. Op een bepaald moment werkten we voor een fabrikant van chips en hebben we pakjes uitgedeeld. Dat zorgde voor een blijvende band met enkelen. We hebben echter het gevoel dat het vooral jongeren van andere wijken zijn die voor problemen zorgen."

Het reclamebureau nam ook een onderhoudswerker aan uit de buurt. "Dat gebeurde via de lokale moskee en we zijn heel tevreden over zijn werk."

Toch besliste het bedrijf na zeven jaar om te verhuizen naar Schaarbeek. "We trekken in een voormalig gebouw van de brouwerij Haacht. Het voordeel is dat de parking binnen de bedrijfsmuren ligt."

In maart berichtte BDW al over de problemen van BBDO, een ander communicatiebedrijf in de Maritiemwijk. Dat heeft voorlopig nog geen verhuisplannen maar besliste onlangs wel dat de parking wordt voorbehouden voor vrouwen omdat zij het meest kwetsbaar zijn op straat.

'Eén Brusselse politiezone'
Radio 1 confronteerde ook criminoloog Brice De Ruyver met het verhaal van de twee communicatiebedrijven in de Molenbeekse Maritiemwijk. De veiligheidsspecialist wijst op de dominantie van de illegale economie in enkele Brusselse wijken en pleit nogmaals voor een eengemaakte Brusselse politiezone.

"Op het niveau van het Brusselse gewest zijn er voldoende politiemensen maar in de zones waar de nood het hoogst is, zoals Brussel-West en Brussel-Zuid, is er een chronisch tekort. Als je de zes zones samenvoegt wordt het makkelijker om de capaciteit in te zetten waar het nodig is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni