Een echt succes is de Brusselse moslimbegraafplaats niet, maar zeker ook geen mislukking. “Willen we een Belgische islam, dan moeten we dit initiatief aanmoedigen,” zegt bestuurder van de intercommunale Isabelle Durant (Ecolo).
'Moslimbegraafplaats goed voor integratie'
Sinds de oprichting van de begraafplaats in Schaarbeek twaalf jaar geleden hebben 1.820 overledenen er een plaatsje gekregen. Het gaat vooral om moslims, maar ook orthodoxen kunnen er terecht (sinds 2009), en joden (sinds vorig jaar).
Met tweehonderd begrafenissen per jaar kan het initiatief niet meteen een eclatant succes worden genoemd, “maar slecht is het ook niet,” zegt bestuurder en politica Isabelle Durant. “Het is een goede zaak voor de integratie van de moslims dat ze zich laten begraven waar ze leven,” zegt ze. “Voorts vind ik het belangrijk dat verschillende godsdiensten hun plek hebben op deze begraafplaats.”
Er liggen vandaag een honderdtal orthodoxen begraven, en een tiental joden. “Dat laatste aantal zal stijgen nu er plaatstekort dreigt op de joodse begraafplaats van Kraainem,” voegt directeur Ludo Beckers daar aan toe.
Zowat een derde van de moslims kiest voor een Belgische begraafplaats. Dat ze zich eerder schoorvoetend in Belgische aarde laten begraven heeft deels met traditie te maken, maar ook met financiële redenen. Moslims hebben in veel gevallen een repatriëringsverzekering die voor geen geld een begrafenis in het thuisland organiseert.
Gunstig tarief
Er zijn vandaag elf Brusselse gemeenten aangesloten bij de intercommunale. Ze betalen daar een fiks bedrag voor (eenmaal 52.000 euro, en 5.000 euro per jaar), maar hun bewoners kunnen van gunstige tarieven genieten. De hoop is dat ook de andere acht gemeenten zich bij de intercommunale aansluiten. De inwoners van de niet aangesloten gemeenten betalen vandaag voor een concessie immers drie keer zoveel. “En dan beslissen de nabestaanden al snel om de overledene in het land van oorsprong te laten begraven,” zegt Beckers.
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.