Moslimmeisjes gecyberpest

Goele De Cort
© Brussel Deze Week
16/04/2014

Moslimmeisjes op verschillende Brusselse scholen worden het slachtoffer van een verregaande vorm van cyberpesten. Integratiecentrum Foyer spreekt van een trend die ernstige gevolgen kan hebben.

Foyer luidde de alarmbel in een opiniestuk voor De Morgen vorige week. Een paar weken geleden werd een van de jongeren van haar werking het slachtoffer van cyberpesten. “Het meisje werd op straat herkend door een paar jongens,” vertelt Charlotte Christiaens. “Bleek dat er een foto van haar op een Facebookpagina stond, een foto die ze een paar jaar geleden zelf had genomen. Die was blijkbaar in de verkeerde handen gevallen en op het internet gezet. Zelf was ze daar niet van op de hoogte.”

Volgens Foyer circuleerden er op dat moment zeker vijf dergelijke Facebookpagina’s. Het gaat om openbare groepen toegankelijk voor alle Facebookgebruikers, met foto’s van moslimmeisjes die iets te uitdagende selfies nemen. De foto’s worden geplaatst zonder dat de meisjes er zelf van op de hoogte zijn. Vervolgens worden ze te kijk gezet en uitgescholden voor hoer en slet.

“We hebben weet van zeker vijf scholen waar het probleem zich voordoet,” zegt Christiaens. “Op een school waren minstens veertig leerlingen bij het pesten betrokken. De school contacteerde de politie en Facebook zelf, waarop de pagina verdween. Maar ze is ondertussen al een paar keer opnieuw opgedoken.”

De vorm van cyberpesten is bijzonder schadelijk voor de slachtoffers, zegt Christiaens. “Het gaat vermoedelijk uit van leerlingen uit diezelfde middelbare school die de meisjes tot de orde willen roepen: met getuite lippen of zonder hoofddoek poseren, dat kan niet voor een moslima, vinden de beheerders van deze pagina. Dat kan anti-emancipatorisch werken, want het onderdrukt in zekere mate een vorm van experiment, dat eigen is aan de puberteit en waarop die meisjes recht hebben.”

“Bovendien krijgen de meisjes last in hun eigen omgeving. Sommigen komen uit gemeenschappen waar vrij vroeg gehuwd wordt; dit soort foto’s brengt hen dan in de problemen.”

Foyer wil nu vooral waakzaamheid creëren. “Mensen moeten beseffen dat ze meldingsplicht hebben, en de politie moet dit ernstig nemen. Op Facebook zien al je vrienden en familieleden hoe je te kijk wordt gezet en verliest men iedere vorm van controle, wat dit stoppen bijzonder ingewikkeld maakt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni