Meer dan vijftig moslimverenigingen hebben een actieplan tegen radicalisme opgesteld. Het is de eerste keer dat de Belgische moslimwereld op dergelijke schaal samenwerkt. "De jongere generatie is hier opgegroeid en kan zich beter en actiever uitdrukken", zegt woordvoerder Hajib El Hajjaji.
Moslimverenigingen sluiten pact tegen radicalisering
Meer dan vijftig verenigingen kwamen vorige donderdag samen op initiatief van de Brusselse organisatie EmBeM, of Empowering Belgian Muslims. In de bonte lijst met ondertekenaars vinden we zowel de Brusselse unie van moskeeën, de koepel van Marokkaanse verenigingen en de voorzitter van de moslimexecutieve, maar ook de handelaarsvereniging van de Brabantstraat en de moslimscouts en -gidsen van België.
Ze stelden een verklaring op waarin ze zich uitspraken tegen radicalisering en haat, en een actieplan voorstellen om radicalisering te bestrijden.
Collectieve geschiedenis
De ondertekenaars willen aan een langetermijnvisie werken, die moslims de kans heeft op vreedzame wijze hun geloof te belijden in België, in wederzijds respect met alle medeburgers. Ze willen een onderwijs stimuleren dat jongeren tot kritische mensen ontwikkelt, die afstand kunnen nemen van een haatdragend discours. De ouder-kinddialoog moet daarvoor ook versterkt worden.
De verenigingen vragen daarnaast een effectievere bestrijding van discriminatie en sociale ongelijkheid in België.
De 'verklaring van Brussel' roept verder op tot structureel overleg tussen leiders uit de islamgemeenschap en politie- en preventiediensten.
Ook het schrijven van een collectieve nationale geschiedenis vinden de verenigingen belangrijk. In zijn geschiedenis moet ook de islam een plaats hebben, net zoals moslim'helden' waar jongeren zich mee kunnen identificeren. Jongeren kunnen zich zo meer deel van deze samenleving voelen.
Geen slachtoffers maar actoren
Het is de eerste keer dat moslimverenigingen met één stem spreken om een dergelijk signaal te geven. "De situatie vandaag is dan ook zeer ernstig", zegt Hajib El Hajjaji, de woordvoerder van het initiatief.
"Daardoor is het bewustzijn gegroeid dat we meer overeenkomsten dan verschillen hebben, en dat we op dit vlak allemaal akkoord gaan. We zijn geen slachtoffers, maar actoren, verantwoordelijke burgers die een rol kunnen en willen spelen. De jongere generatie, die hier is opgegroeid, kan zich ook beter en actiever uitdrukken dan de vorige."
Na de aanslagen in Frankrijk kwam er al een veroordeling van EmBeM en andere organisaties. Nu is het tijd voor reflectie en actie, klinkt het.
Brusselse gettovorming
Voor de verenigingen is de eerste prioriteit om een Belgische islam uit te bouwen waarbij burgerschap centraal staat. "Daarbij vragen we hulp van de overheid", zegt El Hajjaji.
"Een uitzending door derden op televisie of radio zou bijvoorbeeld helpen. Ook de strijd tegen discriminatie in onderwijs en werk is een prioriteit. Er zijn vrouwen met een universitair diploma die niet aan het werk geraken. In Brussel moet er absoluut een einde komen aan gettovorming. We pleiten ook voor meer aalmoezeniers en opleidingen in gevangenissen."
Bekijk hieronder ook het gesprek dat tvbrussel had met Zaki Chairi over de zaak:
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.