Een nieuw gevolg van de klimaatopwarming: na de vijgenboom een tiental jaar geleden is nu ook een mot die op de boom leeft opgedoken in Brussel. De voorzitter van Natuurpunt Brussel ontdekte de vijgenskeleteermot in Evere in zijn tuin, en in natuurgebied ’t Moeraske.
Mot die op vijgenbomen leeft voor het eerst gesignaleerd in Brussel
“De mot was in 2009 al waargenomen in Luik”, zegt Bart Hanssens, voorzitter van Natuurpunt Brussel aan brusselnieuws.be. In juni van dit jaar dook ze volgens Nederlandse waarnemers voor het eerst bij de noorderburen op, in Maastricht.
De vijgenskeleteermot, onder haar Latijnse naam bekend als Choreutis nemorana, komt van oudsher voor in landen aan de Middellandse Zee. De mot heeft enkel de vijgenboom als gastplant.
Bakstenen muur
“Als je erop begint te letten, telt Brussel ontzettend veel vijgenbomen”, zegt Bart Hanssens. De boom staat in Brussel vaak tegen een bakstenen muur, wat al een bepaald microklimaat oplevert. Daarnaast kan de vijgenboom wel tegen wat vorst.
“Het feit dat een soort die oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt, hier gedijt, wijst al op een zekere klimaatopwarming.”
Nieuwe exoot
De nachtvlinder is waarschijnlijk met de import van vijgenstruiken meegekomen, en moet dus als een exoot beschouwd worden.
Hanssens’ buurman bracht zijn scheuten mee uit Marokko, en plantte die in de binnentuin van hun huizenblok. Het was daar dat de natuurliefhebber de vlinder voor het eerst opmerkte.
Afgelopen weekend trok hij naar natuurgebied ’t Moeraske, waar hij de vijgenskeleteermot ook aantrof. “Ik verwacht dat dit een normale soort wordt in Brussel.”
Komend weekend, 1 en 2 augustus, organiseert de Franstalige tegenhanger van Natuurpunt, Natagora, trouwens een vlindertelling. Iedereen die mee wil tellen, is welkom.
Lees meer over: Evere , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.