Muntpunt, de place to bru
Het was Bekende Brusselaar Wim Kennis die de nieuwe naam van het huis bedacht en daarmee de westrijd (en 2.500 euro) won die de ministers Pascal Smet en Bert Anciaux (SP.A) hadden uitgeschreven. De socioloog Kennis is een Brusselse oudgediende, die onder meer voorzitter is van de gidsenvereniging Brukselbinnenstebuiten.
Uit de 1.352 inzendingen kozen de bewindslieden, met behulp van een reclamebureau, voor Muntpunt, "omdat die naam goed bekt en echt naar een punt op het plein verwijst." Muntpunt, waarin de Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek (HOB) en Onthaal en Promotie Brussel (OPB) zullen opgaan, moet voor Anciaux de link tussen de Vlaamse gemeenschap en de hoofdstad versterken.
De opvolger van de HOB wordt een verblijfsbibliotheek. "Een bieb waar je niet gauw-gauw een boek leent en vertrekt, maar waar je een boek leest bij een kop koffie of een pint bier," zei Smet. "Zo gebeurt het ook in de stadsbibliotheek van Londen, en daar worden jaarlijks maar zeven boeken door drank beschadigd." Het is ook de bedoeling dat de openingsuren uitgebreid worden. Smet: "Tot tien uur 's avonds en ook op zondag."
Salon en studiezaalVoor het zover is, moet het gebouw eerst grondig verbouwd worden. Of beter gezegd, de gebouwen. Muntpunt bestaat immers zowel uit het Monnaie House als het Schildknaapgebouw en het tussenliggende pand, waar nu nog een nachtwinkel zit. Het Schildknaapgebouw wordt in zijn oorspronkelijke negentiende-eeuwse staat hersteld. Het tussenliggende pand wordt afgebroken. Daar komt een nieuw glazen verbindingsgebouw.
Het Monnaie House wordt aan de buitenkant schoongemaakt en krijgt een nieuwe entree, veel groter, hoger en zichtbaarder. "Het gebouw is als kantoorgebouw ontworpen en staat als het ware met de rug naar het Muntplein. Nu maken we een opening naar het plein," zegt Sven Grooten van B-architecten.
Binnen ondergaat het gebouw een complete transformatie. Omdat de draagstructuur van het gebouw niet berekend was op boeken op elke verdieping, moest Grooten het gebouw lichter maken. "Op vier strategische plekken worden de betonnen vloerplaten weggebroken. Dat scheelt in gewicht. Op die plekken krijg je dus dubbel hoge ruimtes." Deze hoge ruimtes worden de echte publieksplekken, beneden bijvoorbeeld de Agora, een ruim 'salon in de stad' met een infobalie, een tv- en krantenhoek, grote schermen langs de wanden, her en der losse stoelen en een café. Ook de stadsstudiezaal op de derde verdieping, een moderne variant van de klassieke leeszaal, en het auditorium op de vijfde verdieping worden ondergebracht in de hoge ruimtes. De boeken dan. Die komen te staan in een enorme, zes verdiepingen hoge 'kast'. Zo wordt het gebouw alsnog een boekentoren.
Opdat het publiek makkelijk zijn weg in het Muntpunt zou vinden, wordt met kleuren gewerkt: warmgeel voor de agora beneden, knalrood voor de uitleenbalie, groen voor de studiezaal en blauw voor het auditorium.
De verbouwing, die 15,7 miljoen euro zal kosten, gaat begin volgend jaar van start.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.