Muntpunt heropent met zelfscanners
Het zelfscansysteem is vergelijkbaar met dat in warenhuizen, alleen wordt het consequenter ingevoerd. Naast de zelfscankassa's beschikken winkels meestal ook nog over "gewone" kassa's. In de bibliotheek zullen er enkel nog zelfscanpunten zijn, vernam brusselnieuws.be.
De nieuwe directrice van Muntpunt wil de gebruikers geruststellen: "Het systeem is eenvoudiger dan in de warenhuizen", zegt Ann Van Driessche. "De gebruiker moet zijn kaart in een gleuf steken. Het systeem herkent en registreert automatisch de uitgeleende werken. Die technologie heet RFID (Radio Frequency Identification, red.). En mensen die er moeite mee hebben krijgen de hulp van een Muntpuntmedewerker".
Die Muntpuntmedewerkers zijn nu alle boeken, cd's en video's aan het voorzien van een tag, zodat dat uitleenmateriaal herkend wordt door het systeem.
Ook buiten de openingsuren
Het gaat om acht zelfscanpunten. Vijf daarvan dienen voor het uitlenen van materiaal, drie voor het inleveren. Een van die zogenaamde inname-zelfscanpunten komt er aan de buitengevel van het gebouw. Dat laatste is goed nieuws voor wie er nooit in slaagt boeken op tijd terug te brengen. Voordeel voor de gebruiker is dat hij ook buiten de openingsuren van Muntpunt de ontleende werken zal kunnen terugbezorgen, na ze zelf te hebben ingescand. De kostprijs voor de apparatuur en installatie bedraagt in totaal zo'n 450.000 euro. Dat bedrag omvat ook een sorteerrobot en transportband.
Van Driessche belooft een inloopperiode, zodat de gebruiker niet aan zijn lot wordt overgelaten.
De Muntpuntdirectrice ontkent dat het zelfscannen een impact heeft op de tewerkstelling in Muntpunt. "Er komt eerder een inhoudelijke taakverschuiving voor het personeel", aldus Van Driessche. "De medewerkers gaan van uitleenpersoneel evolueren tot informatieverstrekkers. Het gaat om informatie over het Nederlandstalige aanbod in Brussel, waar we de gebruiker wegwijs in willen maken. Tweede aandachtspunt is de ontsluiting van de Nederlandstalige literatuur. Ten slotte willen we de Vlaams-Brusselse stakeholders een fysieke plaats geven in het gebouw. Zo komt er allerlei randanimatie rond een bepaald evenement in de hoofdstad.
Heropening
In de communicatie rond de heropening is er een lichte maar niet onbelangrijke nuance merkbaar. Tot voor kort heette het dat Muntpunt in de lente van 2013 zou heropenen. Nu spreekt men van het late voorjaar van 2013. Of concreter: vóór de zomer van 2013. De culturele activiteiten starten pas in september.
Aanvankelijk was het de bedoeling om het vernieuwde Muntpunt in 2011 te heropenen.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.