De bloederige muurschildering op een flatgebouw in de Brigitinnenstraat verdwijnt zeker tegen het einde van het jaar. Er loopt namelijk al langer een wedstrijd om de muur te beschilderen. Vijf artiesten zijn nog in de running. Opvallend detail: een van hen is Bonom. ‘Ik denk dat degene die de lynchgraffiti heeft gemaakt, niet toevallig deze plek uitkoos.’
Muurschildering Brigitinnenstraat verdwijnt
Consternatie vorige week maandag in de Brigitinnenstraat, waar buurtbewoners een metershoge bloederige muurschildering ontdekten van een man die ondersteboven wordt opgehangen. Het werk lijkt gebaseerd op een bekend schilderij over de moordpartij op de gebroeders De Witt, Nederlandse regenten in de 17de eeuw. Vermoed wordt dat straatkunstenaar Bonom achter de schildering zit.
Op dezelfde gevel hing tot 2014 al een fresco van Bonom, van een slangenmens met het hoofd van zijn toen pas overleden vader. De tekening werd weggehaald toen het gebouw gerenoveerd werd.
Einde van het jaar
Maar ook de lynchpartij verdwijnt later dit jaar sowieso achter een nieuwe laag verf, zegt schepen van Openbare Netheid Karine Lalieux (PS) aan BRUZZ. “Enkele weken geleden is er een wedstrijd gelanceerd voor een muurschildering precies op die plek. Tot 23 februari krijgen vijf geselecteerde graffiti-artiesten de tijd om hun project voor te stellen.”
De wedstrijd is een pilootproject in opdracht van de Brusselse gewestelijke huisvestingsmaatschappij (BGHM). Die stelt 1 procent van haar budget ter beschikking voor artistieke projecten in de sociale huisvesting.
Op 23 maart komt de jury samen. Die verwittigt dan ergens in het voorjaar de winnaar, zegt Michel Guillaume, de directeur-generaal van de huisvestingmaatschappij van Brussel-Stad, aan BRUZZ. “De huurders zullen daarna hun mening kunnen geven over het project, dat nog kan bijgestuurd worden. De nieuwe muurschildering moet er komen tegen het einde van het jaar.” Er moet nog overlegd worden wat er tot die tijd gebeurt met de bestaande afbeelding, zegt Guillaume.
De uitverkorene krijgt een budget van maximaal 200.000 euro tot zijn beschikking om zijn artistieke visie uit te werken. “Hij of zij mag maximaal 85.000 euro aan honorarium rekenen. Daarnaast moet de uiteindelijke factuur de kosten dekken voor bijvoorbeeld de huur van stellingen of de aankoop van materiaal.”
Bonom is overal
“Bonom is een van de vijf geselecteerde artiesten. We vragen ons af of hij ons niet te snel af is geweest”, lacht Khalid Zian, voorzitter van de raad van bestuur van de huisvestingsmaatschappij.
“Laat ik het zo zeggen: ik denk dat degene die de ‘lynch’-muurschildering heeft gemaakt, niet toevallig deze muur uitgekozen heeft. Hij of zij wist waarschijnlijk dat ze binnenkort toch beschilderd zou worden. Maar aangezien niemand de lynchgraffiti heeft opgeëist, kan Bonom de wedstrijd nog altijd winnen.” Het reglement van de wedstrijd voorziet volgens Zian wel dat het uitverkoren werk niet mag oproepen tot haat of stigmatisering.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.