N-VA en Vlaams Belang tegen andere thuistalen in de klas

© BRUZZ
27/11/2017

Vlaams parlementslid Koen Daniëls (N-VA) heeft zware bedenkingen bij het initiatief van het GO! om leerlingen met een andere thuistaal dan het Nederlands, die te laten gebruiken op de speelplaats en zelfs in de klas. Ook Brussels parlementslid Liesbet Dhaene (N-VA) reageert: "Anderstalige ouders klagen dat hun kind te weinig Nederlands leert."

"Ik vind dat men het heel complex aan het maken is", zegt Koen Daniëls, onderwijsspecialist van N-VA in De Ochtend op Radio 1. Zijn leuze luidt: "De Nederlandse taal verbindt ons allemaal, vandaag en morgen". Daarmee bedoelt Daniëls dat een goede kennis van het Nederlands dé manier is om een diploma te behalen, goed te communiceren met de overheid, enzovoort.

"Gaan we hiermee de doorstroming naar het hoger onderwijs verbeteren van leerlingen van wie het Nederlands niet de thuistaal is?" De N-VA'er wenst de betrokken leerkrachten alvast 'veel sterkte' toe. "En we vinden al geen leerkrachten in de grote steden", merkt Daniëls op. "Je gaat jezelf daar tegenkomen".

'In Brussel al zo weinig kans om Nederlands te leren'
Brussels N-VA-parlementslid Liesbet Dhaene vindt de plannen van GO! zeker in Brussel een slechte zaak. "Daarmee brengen we de onderwijskansen van onze kinderen in gevaar. De taalachterstand in Brusselse Nederlandstalige scholen is nu al enorm."

"De omgevingstaal in Brussel is vooral het Frans. Kinderen hebben dus sowieso al minder kans om het Nederlands te oefenen dan in Vlaanderen," zegt Dhaene aan BRUZZ. "De oplossing ligt er niet in om de lat lager te leggen en de thuistaal toe te laten op de speelplaats en in de klas. Ironisch genoeg klagen anderstalige ouders dat hun kinderen onvoldoende Nederlands leren, omdat er op de Nederlandstalige Brusselse school te veel Frans wordt gesproken."

"De thuistaal positief benaderen wil niet zeggen dat Nederlands leren minder belangrijk wordt. Ik stel voor dat leerkrachten een open gesprek aangaan met de leerlingen, uitleggen dat hun thuistaal gerespecteerd wordt maar dat het nu eenmaal belangrijk is om zo veel mogelijk hun Nederlands te oefenen," aldus Dhaene.

Vlaams Belang: 'Werkt uitsluiting in de hand'
Net als meerderheidspartij N-VA heeft ook Vlaams Belang kritiek op de plannen van het GO!. De partij wil niet dat er gemorreld wordt aan het gebruik van het Nederlands op school. "Eén leerling op de zeven in ons onderwijs heeft een andere thuistaal dan het Nederlands. Voor veel van deze leerlingen is de school vaak de enige plaats waar ze het Nederlands kunnen oefenen. Door de deur open te zetten voor het gebruik van andere talen dan het Nederlands op de speelplaats en zelfs in de klas, dreigt men de taalverwerving van anderstalige leerlingen hopeloos te vertragen", reageert Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens.

Volgens Janssens dreigen ook Vlaamse kinderen "het slachtoffer" te worden van de maatregel. "Men zal maar Nederlandstalige leerling zijn in een Antwerpse, Brusselse, Genkse of Gentse concentratieschool en dan plots met de situatie geconfronteerd worden dat de voertaal op de speelplaats plots Berbers, Arabisch of Turks wordt. Deze maatregel dreigt segregatie en uitsluitingsgedrag nog meer in de hand te werken dan nu al het geval is", aldus Janssens.

De Vlaams Belang-fractieleider wijst zowel minister van Onderwijs Hilde Crevits als N-VA met de vinger. "Minister Crevits blijkt geen probleem te hebben met de maatregel en N-VA keft traditiegetrouw zeer luid in de media, maar vertikt het om de nodige daadkracht te tonen om deze nefaste beslissing te stoppen of teniet te doen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni