Volgens Nadine Van Lysebetten (N-VA) zijn ook de inwoners van Peterbos vragende partij voor een BIN.

N-VA pleit voor buurtinformatienetwerk in Peterbos

KDM
© BRUZZ
24/04/2018

De N-VA pleit voor een buurtinformatienetwerk in de Anderlechtse wijk Peterbos. Die moet de sociale cohesie en veiligheid van de wijk ten goede komen, zegt lokaal oppositielid Nadine Van Lysebetten (N-VA). Maar buurtinformatiewerken slaan vooralsnog niet aan in Brussel.

Peterbos staat al langer gekend als probleemwijk. Agenten worden er geregeld bekogeld met stenen, en op zondagavond werd een groep controleurs van de MIVB er nog aangevallen. Om het veiligheidsgevoel in de wijk te vergroten, pleit de plaatselijke N-VA-afdeling voor de inzet van ‘buurtinformatienetwerken’ (BIN).

“Veel jongeren pikken het niet dat ze gecontroleerd worden door een willekeurige politiepatrouille,” zegt Van Lysebetten aan BRUZZ. “Ze waarschuwen elkaar voor die patrouilles, en voelen zich gestigmatiseerd. Via buurtinformatienetwerken kunnen we ervoor zorgen dat de politie enkel tussenbeide hoeft te komen voor belangrijke incidenten. De politie gerichter inzetten, kan ook de pakkans vergroten."

Vraag en antwoord: Wat is een buurtinformatienetwerk?

Via een buurtinformatienetwerk (BIN) werken de inwoners van een gegeven buurt samen met lokale politie om het plaatselijke veiligheidsgevoel te vergroten en meer in te zetten op sociale controle.

Het is, voor de duidelijkheid, niet de bedoeling dat leden van buurtinformatienetwerken zelf gaan optreden in de plaats van de politie. Een BIN merkt overtredingen op, en speelt die informatie door aan de politiediensten, die vervolgens gericht tussenbeide kunnen komen.

Verder hoopt Van Lysebetten dat een BIN ook de sociale cohesie van de wijk versterkt. “Via zo’n netwerk worden de buurtbewoners mee verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid en die van hun wijk,” aldus het oppositielid. “Ik hoor ook van deze mensen dat zij zelf voorstander zijn van meer sociale controle.”

“Via een netwerk worden buurtbewoners mee verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid en die van hun wijk."

Anderlechts gemeenteraadslid Nadine Van Lysebetten (N-VA)

Moeilijk in heterogene wijken

Het concept van de Buurtinformatienetwerken is in Vlaanderen al ingeburgerd, maar staat in Brussel nog in zijn kinderschoenen. In Ganshoren en Molenbeek zijn er bijvoorbeeld wel al, maar daar blijft het zo'n beetje bij.

Navraag bij de politie leert dat de buurtinformatienetwerken moeilijk te implementeren zijn binnen de complexe Brusselse context. Vooral in heterogene wijken waar mensen uit verschillende culturen samenkomen, is de uitdaging groot. Buurtinformatienetwerken vereisen immers een nauwe samenwerking met de plaatselijke politiediensten, maar niet iedereen is daartoe bereid. Veel buurtbewoners staan immers wantrouwig tegenover de politie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , Peterbos

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni