18.000 manifestanten trekken straat op voor nationale actiedag

© Belga
22/05/2023
Updated: 22/05/2023 18.20u

De gezamenlijke vakbondsmanifestatie heeft maandag tussen de 18.000 (volgens de politie) en 25.000 mensen (volgens de vakbonden) op de been gebracht. Met deze betoging wilden de vakbonden de sociale dumping en de aanvallen op het stakingsrecht naar aanleiding van het sociaal conflict bij Delhaize aan de kaak stellen. De bonte optocht in groen, rood en blauw blies rond 10.00 uur verzamelen aan Brussel-Noord. Omstreeks 11.15 uur trok de mensenzee zich dan op gang om een goede twee uur later het eindpunt Brussel-Zuid te bereiken. De manifestatie verliep zonder noemenswaardige incidenten.

De manifestanten, getooid in groen, rood en blauw, vatten daarmee hun tocht door Brussel aan en zullen onder meer halt houden aan het VBO-hoofdkwartier en het Justitiepaleis. Volgens de politie van zone Brussel-Hoofdstad-Elsene sloten zich inmiddels al 18.000 vakbondsmilitanten aan bij de actie. De parade zal uiteindelijk eindigen aan Brussel-Zuid.

Met deze nationale manifestatie willen de vakbonden naar eigen zeggen vermijden dat de sociale dumping zich uitbreidt naar andere sectoren. Ook de aanvallen op het stakingsrecht, zoals het inzetten van deurwaarders en politie, kunnen voor de vakbonden niet door de beugel. Delhaize kondigde begin maart aan dat het al zijn 128 winkels in eigen beheer wil overdragen aan zelfstandige uitbaters. De vakbonden verzetten zich daartegen en wekenlang waren er stakingen in verschillende winkels.

22052023_staking-22-mei-2.jpg

| ACV-voorzitter Marc Leemans.

Intimideren

In een speech riep ACV-voorzitter Marc Leemans de regering al op om werk te maken van drie punten: het afschaffen van de loonnormwet, inzetten op een fiscale hervorming en regels opstellen voor faire concurrentie. Hij verklaarde ook dat de vakbond intussen "een rechts doelwit is omdat de elite beslist heeft dat we allemaal langer, harder en goedkoper moeten werken. Met deze manifestatie tonen wij dat we ons niet laten intimideren”.

Leemans verwees daarbij ook naar TotalEnergies die al zijn 619 tankstations in België wil laten overnemen door de Canadese retailer Alimentation Couche-Tard. Dat zorgt voor heel wat ongerustheid en onduidelijkheid bij de werknemers van de oliereus. “Mensen hebben mensenrechten", aldus de vakbondsman. "Wij eisen respect voor elke werknemer: waardig loon, werkbaar werk, correct overleg, recht op protest! Bij Delhaize, bij TotalEnergies, bij elke werkgever.”

Daarna trok de menigte zich op gang. Met slogans als "deurwaarders en politie geen plek in sociale actie" en "Hey Muller (Ahold Delhaize topman Frans Muller, red.), dikke zakkenvuller" werden de militanten opgezweept. Zelf droegen ze pancartes met slogans als "solidair met de rekkenvullers, in strijd tegen de zakkenvullers" en "werk boven winst". Ook Raoul Hedebouw van de PVDA vuurde de vakbondsleden aan vanop een podium langs de route.

Ballonnen

Na de middag is de manifestatie inmiddels aangekomen bij het Justitiepaleis. Omdat het gerecht volgens de vakbonden het recht op staken te vaak inperkt, werden daar symbolisch ballonnen opgelaten.

Aan de stellingen van het gebouw werd ook een groot spandoek opgehangen, met het opschrift 'Winst overal, nergens gerechtigheid. Boycot Delhaize'. Enkele heethoofden beklommen ook kortstondig de stellingen. Voorts verliep de manifestatie echter zonder noemenswaardige incidenten, op de obligate voetzoekertjes na.

Na iets meer dan twee uur bereikte de colonne Brussel-Zuid, waarna de vakbondsmilitanten ieder hun eigen weg gingen.

Delhaize kondigde begin maart aan dat het al zijn 128 winkels in eigen beheer wil overdragen aan zelfstandige uitbaters. De vakbonden verzetten zich daartegen en wekenlang waren er stakingen in verschillende winkels. Ze vrezen namelijk dat de trend naar franchisering ook naar andere sectoren zal overslaan.

20230522_Delhaize-betoging aan Justitiepaleis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni